Actueel

EK Futsal 2022

Beste lezer,

Van 19 januari tot en met 6 februari 2022 vindt het EK zaalvoetbal plaats en Nederland is dit jaar het gastland. Dit betekent dat Nederland dus ook automatisch geplaatst is en dat is supermooi, net als in het veldvoetbal is dat namelijk geen zekerheid. Leuke bijkomstigheid is dat Groningen, naast Amsterdam, één van de twee speelsteden is van het grootste EK zaalvoetbal tot nu toe.


Eerst zal ik je even kort introduceren aan de sport zaalvoetbal. Zaalvoetbal wordt gespeeld op een veld van 40 bij 20 meter. Per team spelen er vier veldspelers en een keeper mee. Je kan je dus voorstellen dat er op een veld weinig ruimte is voor de spelers. Hierdor zijn techniek en snelheid erg belangrijke onderdelen van de sport. Dat de bal niet teruggespeeld mag worden naar de keeper en dat de spelers maar vier seconden hebben om de bal weer in het spel te brengen, verhogen de snelheid van de sport nog meer! In de krochten van de kelderklasse bij Drs. Vijfje ligt het tempo af en toe al aardig hoog, laat staan op het topniveau dat op het EK zaalvoetbal tentoongespreid gaat worden.

G.S.F.V. Drs. Vijfje

Hoe staat het dan met de kansen van het Nederlands Zaalvoetbalteam op het EK? Zoals in de introductie al genoemd werd is het geen vanzelfsprekendheid dat het Nederlands team zich plaatst voor het EK. In een interview met Drs. Vijfje gaf bondscoach Max Tjaden aan dat hij denkt dat Nederland de poulefase door kan komen. In de voorbereiding is goed partij geboden aan huidig wereldkampioen Portugal en voormalig wereldkampioen Argentinië. Beide tweeluiken gingen helaas wel verloren, maar de bondscoach en zijn spelers hebben hier zeker vertrouwen uit geput. Het gevoel is op dit moment dus goed, maar de poulefase overleven zal een flinke opgave worden, aangezien Nederland het laagste geklasseerd is van alle deelnemende landen. Daarnaast treft Nederland Portugal in de groepsfase, dus de punten moeten vermoedelijk gehaald worden tegen Oekraïne en Servië.

Ik wil je dus vooral aanmoedigen om naar een wedstrijddag te gaan. Nederland speelt al haar wedstrijden in Amsterdam, dus om onze mannen aan te moedigen moet je helaas een stukje reizen. Gelukkig zijn er ook in het Martiniplaza meerdere mooie affiches te bewonderen en zendt de NOS de wedstrijden van het Nederlands team en alle wedstrijden in de knock-outfase uit. Hopelijk mag er publiek aanwezig zijn en wordt dit het voetbalfeest waarop gehoopt wordt. Mocht het mogelijk zijn, ga vooral kijken waarom zaalvoetbal de mooiste sport is die er is.

Door Raymon Golstein