Actueel

Studeren moet gebeuren, maar waar?

Thuis studeren is niet voor iedereen fijn en vooral niet als je gewend bent om dit niet op je kamer te doen. Doordat alle lessen online worden gegeven is het wel eens lekker om je kamer te verlaten en in te ruilen voor een andere omgeving. Een plek waar geen afleiding is en waar je even andere mensen om je heen hebt. De plekken waar je kan studeren zijn een stuk beperkter door de coronacrisis en hierdoor ook moeilijker te veroveren.

Op mijn kamer studeren vind ik lastig. De hele dag op mijn kamer van 12 vierkante meter bivakkeren en om de minuut afgeleid worden omdat ik iets zie wat ik ook kan of moet gaan doen, is niet ideaal. Laatst probeerde ik het nog, huisgenoten die binnen lopen, planten die opeens water moesten, de keuken die nu wel eens een schoonmaak nodig heeft, de serie die je gister net niet af hebt kunnen kijken en je telefoon die constant binnen handbereik is. Het klinkt misschien gek, maar als je wilt studeren hebben andere dingen opeens meer prioriteit en je kan jezelf hier makkelijk van overtuigen.

Wat dan een goede oplossing is een andere plek, waar je niet wordt afgeleid. Helaas is dit nog best lastig en het is ook even zoeken om een goed alternatief te vinden. Voor een plekje in de UB of op een faculteit moet je nu reserveren, dit is verder helemaal prima en zeker een stok achter de deur. Helaas moet je er op tijd bij zijn anders zit alles vol. Het Forum is verder een goede optie mits je tegen schreeuwende kinderen kan. Boven kun je heerlijk zitten bij het raam, maar voor een kop koffie moet je een paar roltrappen naar beneden en voor de wc ben je ook wel even onderweg.

Een cafe is ook een optie, de Coffee Company is dan een klassieker. Het is prima om in een cafĂ© een verslag te schrijven, maar lezen is lastig met al die kletsende mensen, ook gaat je portemonnee eraan… Als laatste kan het ook helpen om bij iemand anders te gaan studeren, geen afleiding om dingen te gaan doen, wel afleiding om met iemand te kletsen.

Ik wil niet alleen maar negatief zijn over de alternatieve studeerplekken. De huidige situatie heeft ook wel positieve punten zoals het uitproberen van nieuwe koffietentjes en de stad nog beter te leren kennen door het ontdekken van nieuwe studeerplekken. Natuurlijk mis ik het fietsen naar colleges, vrienden zien en zonder na te denken een studieplek te kunnen bemachtigen. Maar positief gezien, zonder corona was ik nooit verder gekomen dan de UB.