Actueel

Maand van de geschiedenis

Wat is het eerste waar je aan denkt als je oktober hoort? Vast niet dat het dit jaar de maand van de geschiedenis is. Verschillende Groninger erfgoedinstellingen werken samen om de geschiedenis te laten herleven en organiseren gedurende de hele maand oktober verschillende activiteiten. Om wat voorbeelden te noemen: wandelingen door het Groninger ommeland, lezingen over het koloniale verleden en een online rondleiding door de Groninger Archieven. In het kader van de maand van de Groninger geschiedenis zal de Studentenkrant in oktober aandacht besteden aan deze activiteiten met als doel te laten zien hoe interessant geschiedenis kan zijn. 

Geschiedenis wordt vaak als saai en nutteloos gezien. Het ligt immers in het verleden, dus waarom zou je je daar nog mee bezig houden? Maar als je om je heen kijkt is (bijna) alles wat je ziet geschiedenis, de panden van de Drie Gezusters, het stadhuis (dat nu even in de steigers staat), de kasseien op de vismarkt en natuurlijk de Martinitoren. Zelfs de eierbal die je als late night snack naar binnen schrokt kent een geschiedenis en dan bedoel ik niet zijn weg van de kip naar de frituur. 

Geschiedenis als begrip op zich is universeel, iedereen kent het en iedereen heeft ermee te maken, dus waarom heerst er dan een opvatting dat geschiedenis saai is? Komt het doordat mensen een saaie docent hebben gehad op hun middelbare school? Iemand die niet buiten de lesstof week en urenlang met een monotone stem uit de boeken voorlas? Ik geef toe, ik snap dat je geschiedenis dan niet gaat associĆ«ren met iets leuks. 

Toch wil ik jullie vragen geschiedenis nog een kans te geven. Neem een kijkje op de site van de Groninger Archieven waar wordt verteld over de maand van de Groninger geschiedenis en laat je onderdompelen in het verleden. Het thema van dit jaar is Oost/West in de zin van Oost west, thuis best. Dankzij het thema nemen de activiteiten je mee over de hele wereld, maar heeft tegelijkertijd wel alles betrekking op de Groninger geschiedenis. Wil je dus meer te weten komen over de middeleeuwen in Groningen, de Tweede Wereldoorlog of het koloniale verleden, laat de maand oktober dan niet onopgemerkt aan je voorbijgaan. 

Voor meer informatie kunt u terecht op de site van de maandvandegeschiedenis.