Sport

Nederland sportland: van gewoon een blokje om tot fanatiek hiken

Uit cijfers blijken we vorig jaar al een flink meer te zijn gaan sporten en momenteel lijkt helemaal het hek van de dam. We willen bewegen. 

De sportieve rugzak staat onaangeroerd in de garage omdat de sportschool dicht is. De voetbalclub start voorlopig alleen trainingen voor jonge kinderen en het zwembad blijft ook gesloten. Toch wordt er momenteel flink gesport. 

De stijgende cijfers als het gaat om bewegen lijken zich sinds vorig jaar voort te zetten. Ondanks of misschien wel dankzij de coronacrisis. Een rondje googlen langs online aanbieders van sportaccessoires laat zien dat springtouwen en weerstandsbanden massaal zijn uitverkocht. Hardloopschoenen gaan eveneens als warme broodjes. 

Ook oudere mensen bewegen meer

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek voldeed vorig jaar 54 procent van de Nederlanders aan de bewegingsrichtlijnen van de Gezondheidsraad. Vooral oudere mensen zijn steeds meer gaan bewegen. Was dat in 2001 nog maar 22 procent van de mensen boven de 65 jaar, vorig jaar was dat 40 procent. 

Ook jongeren tussen de twaalf en de achttien jaar zijn meer gaan sporten, van 34 procent in 2018 naar 41 procent vorig jaar. Na de schooltas wordt de sporttas gretig door hen opgepakt. 

Van de Nederlanders die wekelijks sporten, was 74 procent lid van een sportvereniging of in het bezit van een abonnement bij bijvoorbeeld een fitnesscentrum, dansschool of zwembad.

We weten massaal wat lunges en crunches zijn

Of de trend zich na de crisis voortzet valt te bezien. Veel mensen lijken zich een stuk bewuster van het feit dat hun gezondheid tevens afhangt van een flinke portie dagelijkse beweging. Fietsen en hardlopen zijn momenteel de sporten die mensen individueel of met z’n tweeën op gepaste afstand kunnen doen. 

Daarnaast stroomt het internet over van de filmpjes over workouts die in de slaapkamer, tuin of op het balkon uitgevoerd kunnen worden. Planken, de squat, lunges en crunches. Ineens kennen veel meer mensen deze woorden en weten ze wat hen te doen staat. 

Ook een vrijetijdsbesteding als wandelen wint aan populariteit. Wie het sportief wil oppakken noemt het hiken en legt kilometers af op speciale hike-schoenen en draagt een heuptasje met daarin de energybar. Anderen gaan dagelijks gewoon een blokje om.