Opinie & Debat

De Internationale Bubbel

Groningen is een studentenstad met ongeveer 60.000 studenten. 10.375 van deze studenten zijn internationale studenten die van over de hele wereld hier zijn gekomen voor een minor of een bachelor. Samen met veelal andere internationale studenten ontdekken ze het dag- en nachtleven van Groningen. Één ding mist nog: contact met Nederlanders.

Het tweede semester van dit jaar is in volle gang. Veel uitwisselingsstudenten zijn naar Groningen gekomen om hier voor vijf maanden te studeren en iets van het Groningse leven te proeven. De meeste van deze studenten hebben zich gevestigd in hun tijdelijke onderkomen en hebben de ESN (erasmus Student Network)introductieweek doorlopen aan het begin van het semester. Deze activiteiten zijn exclusief voor internationale studenten, wat het moeilijk maakt om Nederlandse studenten te ontmoeten. Ook hebben veel Nederlandse Studenten al meerdere groepen waar ze mee omgaan en voelen niet de drang om contact te leggen met internationals.

Enquête onder internationale studenten

Volgens een enquête uitgevoerd door de drie grootste studentenorganisaties in Nederland, ESN, ISO en LSVB, zou 75,2% van de internationale studenten graag meer contact willen met Nederlanders. Zij vinden dat interactie een groot onderdeel is van de integratie in een nieuwe cultuur, al ben je er maar voor een korte periode.

Veel internationale studenten vinden het lastig om huisvesting te vinden en het valt hen op dat veel studentenhuizen geen internationals willen. 36% van de ondervraagden wordt minimaal één keer geweigerd bij een accommodatie omdat ze niet Nederlands zijn. Hierdoor eindigen veel internationale studenten in grote gebouwen met bijna alleen maar lotgenoten.

Twee werelden

Taekyu, een uitwisselingsstudent uit Zuid Korea, vertelt dat hij een kamer heeft in een gebouw van SSH, een studentenhuisvester. Hij deelt zijn verdieping van het gebouw met nog vijftien anderen, waarvan niemand Nederlands is. ‘’ Ik krijg de mogelijkheid om te gaan met mensen van over de hele wereld, maar ik zou ook graag meer contact willen met Nederlandse studenten.’’

Ook buiten zijn studentenhuis heeft Taekyu veel mogelijkheden om andere uitwisselingsstudenten te ontmoeten, zoals bij ESN feestjes en evenementen. Maar ook hier komen vooral internationals op af. ESN organiseert workshops die internationale studenten laten kennismaken met de Nederlandse cultuur, maar niet met Nederlanders.

Emma, een Nederlandse student, erkent de internationale bubbel. ‘’Bij mijn studie zijn de meeste studenten Nederlands omdat de lessen in het Nederlands gegeven worden, dus ga ik vooral met Nederlanders om. ‘’ Toch vindt ze het niet zo erg en voelt ze niet de drang om meer contact te leggen met internationale studenten. Dit kan een van de redenen zijn waarom internationals het soms moeilijk hebben om contact te leggen met Nederlanders. Hoe kunnen we dit probleem oplossen en hoe kunnen internationals ontsnappen aan de internationale bubbel?

Internationals en De Vrije Student

De Vrije Student (DVS) is een studentenraadpartij die onder andere actief is bij de RUG en wil helpen om die bubbel te poppen. Pieter Bas, penningmeester van de Vrije Student, meent dat internationale studenten dezelfde problemen hebben als Nederlandse studiegenoten. ‘’Maar daar bovenop problemen gerelateerd aan visumaanvragen, taalbarrières en meer. Wij willen dat die studenten beter vertegenwoordigd worden in de universiteitsraden. Nu zijn er maar een paar internationals, maar voor een goede representatie van studenten in Groningen, moeten meer internationale studenten betrokken worden.’’ Ook benoemt Pieter Bas dat DVS wil dat de vergaderingen in het Engels gehouden worden, zodat iedereen mee kan doen in discussies. Op dit moment worden alle vergaderingen nog in het Nederlands gehouden en komt er na die tijd een Engelse samenvatting.

De Vrije Student hoort van veel internationale studenten dat ze graag Nederlands willen leren, maar de RUG biedt maar een paar gelimiteerde opties aan. Deze problemen worden, volgens David Jan, Voorzitter van DVS, niet aangepakt zolang er niet genoeg internationale studenten in de raden zitten. ‘’Binnen vijf jaar zal 30% van de studenten in Groningen bestaan uit internationals, dit betekent dat dit kan uitgroeien tot een fundamenteel probleem.’’

De Vrije Student wil dat haar verkiezingslijsten goede representaties zijn van de studentenpopulatie zodat alle zaken voor Nederlandse en Internationale studenten op tafel komen. ‘’We willen internationale studenten daarom motiveren om zich in te schrijven voor de verkiezingslijst van DVS. Als jij het verschil wil maken, kunnen wij je een platform bieden en samen kunnen we strijden voor onze ideeën.’’ vertelt David Jan.

Tips 

En wat kunnen internationals nu doen om die bubbel te poppen en meer betrokken te zijn in het Groninger studentenleven? Joris, secretaris van DVS, adviseert goed om je heen te kijken. ‘’Vind iets dat je interesseert en stuur gewoon een berichtje naar een vereniging die jouw interesses deelt. Vertel dat je een internationale student bent en geïnteresseerd bent om bijvoorbeeld naar hun evenement te gaan. Veel verenigingen vinden het leuk dat je interesse in hen toont waardoor ze je vaak uitnodigen om langs te komen en je rond te leiden.’’