ActueelCultuur

Wijland Sessies: wekelijkse dj-sets op de mooiste plekken in Groningen

Het festivalgevoel op veilige afstand vanachter je beeldscherm 

De festivals zijn afgelast tot 1 september, feestdagen vieren we in huis of op het balkon en de kroegbazen zien we (in nuchtere toestand) alleen nog op beeld. Hoe krijg je deze zomer dan toch een beetje het festivalgevoel in huis? Daar hebben Allert de Haan en Tonnie Buist wat op bedacht. Het duo produceert onder de naam ‘Wijland Sessies’ video’s met live dj-sets, die ze op typische plekken in Groningen opnemen.

Allert de Haan (24) en Tonnie Buist (28) komen oorspronkelijk uit Winsum en Aduard en wonen nu al een aantal jaar in de binnenstad van Groningen. Daar is de samenwerking ontstaan. Ruim vier jaar geleden zijn de heren begonnen met het draaien en produceren van muziek als hobby naast hun studie en werk. Voor de coronacrisis draaiden ze regelmatig in kleine kroegen en op huisfeesten. Allert: “Wijland Sessies is echt pas begin maart ontstaan, tijdens een gezellige studentenavond” (toen anderhalvemetersamenleving nog geen begrip was). 

Wijland Sessies in deze vorm, waarbij dj-sets zonder publiek worden gedraaid en opgenomen, kreeg invulling in de tijd dat de maatregelen in de aanpak van het coronavirus werden aangescherpt. “Het is voor ons allemaal begonnen in een tijd van social distancing, waarin wij als land een weg moeten vinden om toch met elkaar te verbinden”, aldus Allert. Met de video’s willen ze de mooiste delen van de stad en de omliggende streken op originele wijze in beeld brengen. Volgens de heren wordt het concept in andere landen al langer gebruikt.

De Groningse dj’s draaien tijdens een sessie voornamelijk house, tech house, deephouse en techno. “Maar daarnaast vinden wij het ook leuk om af en toe andere genres in onze set te verwerken”, vertelt Tonnie. Voor het opnemen van de sessies, zetten ze mankracht en materieel in. Met behulp van een drone en verschillende opgestelde statieven wordt de omgeving waarin de dj’s draaien vanuit verschillende perspectieven vastgelegd. “Bij deze opnames zijn hooguit vijf personen betrokken, en worden de richtlijnen van het RIVM strikt nageleefd”, legt Tonnie verder uit. 

“Het is bijzonder om op verlaten plekken te draaien, zonder publiek”, aldus Allert. Het brengt volgens de heren ook een unieke uitdaging met zich mee. “Hierdoor blijven wij zoeken naar locaties die binnen dit concept passen”, onderbouwt Tonnie. Met de combinatie van beeld en muziek hopen de Groningse dj’s de inwoners van Groningen op gepaste wijze toch dichter bij elkaar te brengen.“Vooral in deze hectische tijd hechten wij er veel waarde aan om voor een beetje ontspanning te zorgen. De zinnen verzetten, en genieten van wat Groningen ons allemaal te bieden heeft!”

V.l.n.r.: Tonnie Buist (Wijland Sessies), DJ Mandiri, Allert de Haan (Wijland Sessies)

Wekelijks plaatsen Allert en Tonnie een video van een live dj-set op het Youtube-kanaal van Wijland Sessies. De sessies zijn ook te vinden op de Instagram– en Facebookpagina van het duo. Zo kun je in de komende festivalloze maanden iedere week voor ruim een half uur genieten van muziek en natuur, om zo stiekem een beetje weg te dromen naar een zomer zonder corona.

De Groningse dj’s zijn van plan om Wijland Sessies ook na de coronacrisis voort te zetten. “Het lijkt het ons tof om hetzelfde concept maar dan met publiek verder uit te werken. Dit om de stadjers en studenten, binnen de mogelijkheden, toch van een goed feest te voorzien!”

PS De nieuwste video van Wijland Sessies, een B2B set in samenwerking met DJ Mandiri, staat online! Je vindt de video hier: https://www.youtube.com/watch?v=DaHzssjEtwA