Actueel

Op zoek naar het anderhalvemeterstudentenleven: Epibreren

Voor degenen die een opfrisser behoeven: het studentenleven bestaat uit een sociaal, cultureel en academisch gebied. Het academische gebied is in de vorige column reeds besproken en laten wij daarom voor deze week liggen, net zoals iedereen nu languit ligt in het Noorderplantsoen, het Stadspark of het dakterras. Deze week een inleiding in het sociale gebied van uw studentenleven.

Het sociale gebied van het studentenleven bestaat uit debatteren, excelleren en epibreren. Voor degenen die Simon Carmiggelt niet vers in het geheugen hebben: epibreren is het verrichten van een niet nader specifiek werk, dat heel voornaam lijkt maar eigenlijk niets voorstelt. In uw dagelijks leven is dat bijvoorbeeld uw dagelijkse Instagram Story waarin u lijkt te studeren, uw Facebook-throwbacks naar uw zomervakantie of de zoveelste publicatie Strava-screenshot. 

Ik had mij voorgenomen om deze week uitgebreid het sociale gebied met u te verkennen, ontkom ik er niet aan eerst een uitstapje te maken naar de donkere zijde van dit gebied. Het asociale gebied doet deze week zijn intrede, nu Stadjers en studenten weer volop het Noorderplantsoen, de winkelstraten en de natuurgebieden intrekken; wanneer u zich daar schuldig aan maakt, bent u wat mij betreft een heuse coronalul. Het devies is immers nog steeds: blijf zoveel mogelijk thuis!

Als studenten achten wij onszelf doorgaans onoverwinnelijk. We zijn jong, mogen fouten maken en hebben nog een heel leven voor ons om ons imperium op te bouwen. Maar waar studenten in de jaren 60 in verzet kwamen tegen het regeringsbeleid, is het nu niet de bedoeling dat u tegen het coronabeleid in verzet komt. U bent onoverwinnelijk, maar uw vader, moeder, opa, oma of toevallige passant in de Albert Heijn aan de Vismarkt is dat niet. Studenten worden vaak omschreven als de leiders van de toekomst. Laten wij in de komende weken bewijzen dat het geen loze kreet is (of slechts een verwijzing naar uw toekomstige baan als filiaalleider van de plaatselijke supermarkt).

De onoverwinnelijkheid van de student toont zich in haar creativiteit, bijvoorbeeld om zich thuis te vermaken. Groots en meeslepend leven betekent niet dat u een groots risico voor de volksgezondheid dient te zijn door een dodelijk virus met u mee te slepen. Nee, u heeft nu geen (aangelengde) drankjes en (krampachtige) dansjes nodig in Stad en ook die barbecue in het Noorderplantsoen met verbrand vlees en lauw huismerkbier is geen noodzaak. Uw studenteigen vindingrijkheid draagt eraan bij dat u niet het huis uit hoeft, op de vlucht voor man, vrouw of kinderen, zoals de doorsnee coronalul dat wel doet.

Het epibreren van de 21ste eeuw is daarom ook het thuisblijven. Voor anderen lijkt het heel wat, maar voor u stelt het eigenlijk niets voor!