Stad & Universiteit

Op zoek naar het anderhalvemeterstudentenleven: open deuren intrappen

We moeten op zoek naar de anderhalvemetersamenleving, als het aan onze minister-president ligt. Tot aan maart hadden wij de volledige vrijheid, die nu in een mum van tijd is veranderd naar een intelligente lockdown. Een student moet groots en meeslepend kunnen leven. Daarom ga ik in deze serie columns op zoek naar het antwoord op de vraag: “wat is het ideale anderhalvemeterstudentenleven”.

Het studentenleven is eenvoudigweg op te delen in drie gebieden: sociaal, cultureel en academisch. Excelleren in deze drie gebieden zou het hoogste doel van de studententijd moeten zijn, maar de huidige bachelor-en-master-in-vier-jaar-mentaliteit is daar een schril contrast bij. Velen van ons verkiezen een snelle afronding van het curriculum boven persoonlijke ontwikkeling en het opdoen van waardevolle kennis. Leren om te begrijpen is vervangen door leren voor het tentamen en bij het noemen van de naam van Michel Houellebecq komt enkel nog de associatie met Thierry Baudet bovendrijven. Om nog maar te zwijgen over de inhoudelijke discussie in de kroeg, die inmiddels plaats heeft moeten maken voor het vermaledijde “drankjes en dansjes”.

Wij moeten onszelf dus heruitvinden. Van de student die braaf het ritme volgt dat de onderwijsinstelling en de dagplanner voor hem heeft bepaald, naar de student die zonder vrees de deur uitstapt. Op zoek naar het hoogste.

Onze zoektocht begint logischerwijs op het academische gebied. Hoewel ik daar later nog uitgebreid op terugkom, kan ik mij er niet van weerhouden om in deze column alvast een open deur in te trappen; de angst voor het leenstelsel en het groeiend aantal verplichtingen dat ons wordt opgelegd is het fundament waarop de huidige studiementaliteit is gebouwd. 

Het leenstelsel kunnen wij niet wegnemen, de angst ervoor wel. Als je enigszins verstandig met je geld omgaat, is lenen tegen 0% rente de beste investering die je in jezelf kunt doen. Als je niet met geld om kunt gaan, moet je je afvragen of je klaar bent om in het excentrieke studentenleven te stappen. Het leenstelsel is een kans om het meeste uit je studententijd te halen; een investering die je in je werkende leven zult terugverdienen. 

Dat terugverdienen lukt alleen wanneer je ook daadwerkelijk slaagt voor je studie. De vakgroepen leggen ons steeds meer verplichtingen op in de hoop de slagingspercentages omhoog te krijgen. De Groninger onderwijsinstellingen zien echter niet in dat juist meer vrijheid en mogelijkheden om zelf te plannen de sleutel tot succes vormen. De tentamens staan vast in de agenda, laat studenten vervolgens zelf bepalen hoe zij omgaan met hun leerproces. Aanwezigheidsplichten en verplichte opdrachten dragen daar niet aan bij, online colleges en bonuspunten wel. 

Die bonuspunten voor aanwezigheid bestaan al langere tijd, omdat zij hun resultaten in slagingspercentages laten zien. Het is dan nu aan ons de schone taak om de meerwaarde van online colleges aan te tonen. Laten wij in blok vier eens op tijd beginnen met studeren, zodat die slagingspercentages omhoog schieten. Dan hebben de vakgroepen geen reden meer om online colleges nog langer te weigeren. Dan hebben wij als studenten de eerste steen gelegd van de academie in onze anderhalvemetersamenleving. 

Tot zover het intrappen van open deuren, volgende week meer…