Groen licht voor nieuw Museum aan de A

Na ruim vijf jaar ideeën en voorstellen heen en weer spelen is de knoop met het raadsbesluit van de gemeente Groningen van 1 april dan eindelijk doorgehakt; Groningen is straks een nieuw historisch museum rijker. Het museum zal de naam ‘Museum aan de A’ dragen en gaat zich vestigen in de panden van het Noordelijk Scheepvaartmuseum aan het historisch A-kwartier in Groningen.

Hoe het allemaal begon

Misschien heb jij als lezer nog nooit van het Noordelijk Scheepvaartmuseum (NSM) gehoord en heb je geen idee wat zich achter de deuren van het, aan de Brugstraat gevestigde, museum afspeelt. Wees niet bang, want je bent niet de enige. Een aantal jaar geleden merkte het museum zelf namelijk een afname van het aantal bezoekers en daarmee een afname van het aantal geïnteresseerden in de geschiedenis van de Noordelijke scheepvaart.

Het NSM begon daarom te brainstormen over een mogelijke uitbreiding van het museum. Er zou volgens hen meer aandacht moeten komen voor de geschiedenis van de stad Groningen in het algemeen. In 2016/2017 kwam het museum met het eerste plan, waarna ze in 2018 in samenwerking met het Groninger Museum en de Groninger Archieven de hoofdlijnen op papier zette. Nu, na jaren overleg met verschillende instanties en in afwachting voor het besluit van de gemeente, worden dromen werkelijkheid.

Missie & Visie 

Het idee om inwoners en bezoekers van Groningen te verbinden met de geschiedenis van Stad en Ommelanden, laat onze harten nu al sneller kloppen. Het museum wil deze verbintenis op zo’n manier realiseren dat zij zelf meer als regisseur fungeert en het publiek de ruimte krijgt om actief bij te dragen aan de programmering en ontwikkeling van activiteiten. Op deze manier leer je niet alleen wat over de geschiedenis van onze stad, je beleeft het actief!

In de tussentijd

Helaas laat de realisatie van deze prachtige plannen waarschijnlijk nog even op zich wachten en blijft het NSM in ieder geval tot 1 juni gesloten vanwege de Corona maatregelen. Toch kan je nu alvast kennis maken met de collectie en verhalen over de Groninger geschiedenis via haar sociale media.

Daarnaast biedt het museum ook de mogelijkheid mee te helpen aan het ‘Museum van de Toekomst’. Het NSM roept mensen namelijk op om foto’s, filmpjes en kunstwerken die inhaken op de huidige situatie op te sturen naar info@noordelijkscheepvaartmuseum.nl. Op die manier kan je nu al meehelpen aan een mogelijke tentoonstelling over deze zware tijd.