Interview

De fietschaos bij Zernike – een interview met de hoofdagent

De weg van de stad naar Zernike is elke ochtend een warboel aan fietsers. Van de Paddepoelseweg tot de Zonnelaan is iedereen elkaar constant aan het inhalen en afsnijden.  Studenten rijden tegen het verkeer in, snellen nog even door het rode licht en lezen appjes op de fiets. Zo raak je bijna betrokken bij een ongeluk en word je ook nog eens staande gehouden door de politie. Daar gaat je eetgeld van deze maand

Sinds kort mag je je telefoon niet meer vasthouden tijdens het fietsen. De politie heeft eerst een lange tijd waarschuwingen uitgedeeld. Ze hoopten hiermee het telefoongebruik op de fiets te verminderen voordat ze zouden beginnen met boetes uitdelen. Volgens de hoofdagent van politie Groningen, Jean Paul Yska, hebben de waarschuwingen weinig effect gehad. ‘‘Een meisje was, toen we begonnen met handhaven, drie weken ervoor ook al aangehouden voor het vasthouden van de telefoon’’, aldus Yska.

Op het stuk van stad naar Zernike maken studenten constant overtredingen. Yska vind het zeker niet leuk om geld uit de portemonnee van de student te trekken, maar het gaat om verkeersveiligheid. “Het is een hele drukke plek en ongelukken liggen op de loer. Daar willen we studenten bewust van maken.” 

Agenten die bij de Zonnelaan staan voor controles, schrijven binnen een uur 10 boetes van €95,-. Studenten komen met verschillende excuses: ‘ik ben te laat voor mijn tentamen’ tot ‘ik wist niet dat dit een regel is’. Dat laatste ziet Yska vooral bij internationale studenten, die tot een derde van de aangehouden studenten behoren. ‘‘De regels in China zijn bijvoorbeeld heel anders dan in Nederland. Daar moeten internationale studenten meer over worden ingelicht. Een deel van die verantwoordelijkheid ligt ook bij de universiteit’’, vindt Yska. 

Volgens Yska is het op orde hebben van hun fiets voor veel studenten geen prioriteit, maar een paar investeringen kunnen je toch wat boetes schelen. Een standaard voor je telefoon op je stuur of handsfree oortjes maken het mogelijk dat ene liedje toch te skippen zonder een boete te riskeren. ‘’Mocht je deze investering niet willen maken, dan kun je altijd even stoppen om je telefoon erbij te pakken.’’ 

Yska wil studenten die in een groep fietsen vragen om elkaar aan te spreken op gedrag. ‘‘Als een van je vrienden zijn telefoon uit zijn zak haalt, zeg er dan wat van. Misschien bespaar je hem of haar wel een boete.’’