Opinie & Debat

The God Debate

Is er genoeg bewijs voor het bovennatuurlijke? Kunnen we aantonen dat God (niet) bestaat? En vooral: wordt dan nu eindelijk eens uitgelegd hoe Adam en Eva aan hun navels komen?

The God Debate: al eeuwenlang een zwaarbeladen discussie die veel vragen oproept en daarmee rammelt aan het fundament van onze blik op het leven. Dat vinden wij niet fijn en daarom is het hoog tijd voor onbetwistbare duidelijkheid. Duimpje omhoog en een glittersticker dus voor Logos Inspire, die ons en een bomvolle zaal naar kennis en zekerheid hunkerende medestudenten de kans gaf live getuige te zijn van het debat der debatten, dit keer in gelimiteerde voor-en door studenteneditie.

Je zou deknen dat als de crème de la crème der natuurwetenschappers en theologen anno 2018 nog geen consensus heeft bereikt over dit onderwerp, er wel een zeer zware taak rust op de schouders van een paar studenten. Toch deden ze het. Twee theïsten van HOST-ifes trokken ten strijde tegen twee naturalisten/atheïsten/agnosten/feministen (ze wisten het zelf ook niet precies) van de Jonge Humanisten Groningen in de setting van een formeel debat.

In het nuchtere Groningen stonden vooral de theïsten vanavond voor een zware taak, want zoals te verwachten was het overgrote deel van de zaal overtuigd atheïst. Dat was duidelijk te merken aan de overbodig geproduceerde bijgeluiden als reactie op de standpunten van de theïsten. Maar ondanks, of misschien juist dankzij, de donkere wolk aan ongelovigheid boven hun hoofd kwamen de theïsten verrassend beslagen ten ijs. In hun openingsspeech werd gelijk de toon gezet: het universum is verbazingwekkend, hoe kunnen we dit verklaren? Wat of wie heeft het ontstaan van de aarde een bedoeling gegeven? Dat moet iets zijn buiten ruimte, tijd en materie: het bovennatuurlijke.

De atheisten komen terug met een nuchtere weerlegging: net als in de rechtbank hanteren zij het “onschuldig totdat het tegendeel is bewezen” principe. Met andere woorden: we nemen niets aan dat niet bewezen is, bam!

So far so good, let the real battle begin. Al snel blijkt dat er een hoop scherpte en diepgang mist in de discussie. De atheïstische debaters zijn onvoorbereid, overduidelijk vanuit de veronderstelling dat binnen een intellectueel studentikoos gezelschap in de eenentwintigste eeuw geen uitleg of argumentatie meer nodig is. “God bestaat niet, duh! Heb jij ooit een man met een witte baard op een wolk straffend naar je zien wijzen toen je die literpul trok?

Nee? Zie je, zei het toch: bestaat niet” is ongeveer wat ze uitstraalden. Zover waren de meesten helaas al. De debaters leken zich er niet van bewust dat de discussie wellicht meer onderbouwing vereiste dan dat. De stapels bewijzen liggen binnen de natuurwetenschappen voor het oprapen, maar de mannen, beide met alfa-achtergrond, maakten er geen gebruik van en kwamen niet veel verder dan gebrabbel dat weinig hout snijdt. Niet wetend of ze atheïst, humanist of agnost waren, kwamen ze om de een of andere reden zelfs met de term feminisme op de proppen.

De semantiek in het debat was daarnaast behoorlijk ver te zoeken, want waar hadden we het nu eigenlijk over? Het bovennatuurlijke, wat is dat? Nog steeds die dude met de baard of is het cryptischer dan dat? En heeft de Bijbel hier iets mee te maken? Het resultaat was een vaag en weinig opwindende discussie. Helaas, wéér geen hoogtepunt vanavond.

Kortom, wellicht was het te hoog gegrepen zo’n fundamenteel debat door studenten te laten uitvechten. Richard Dawkins had ongetwijfeld een kritisch feedbackformuliertje ingevuld over de slappe aftreksels van zijn argumenten, opgelezen door een rechtenstudent.

Maar hé, de dappere poging wordt door ons uiteraard gewaardeerd. Niets dan lof voor de theïsten die zich in deze zware strijd waagden. De onmogelijke taak waarmee zij leken te zijn opgezadeld bleek kinderspel tegenover de iets te nonchalante opponenten. Ondanks het feit dat we met meer vragen vertrokken dan gekomen waren, zijn de gelovigen overduidelijk de winnaars van dit debat.

God trekt vanavond vanaf zijn roze wolk een dappere overwinningsadt, schraapt zijn keel en spreekt luidkeels tot het atheïstisch publiek: “Maar de goddelozen zullen van de aarde uitgeroeid worden, en de trouweloze zullen ervan uitgerukt worden”. Fijne avond verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.