Cultuur

Scharrel, Twarrel, Kwarrel?

“Vroeger,” zo stelt mijn vader, “had je maar twee dingen: een relatie of geen relatie.” Ik grijns. Ha, dat is nu wel anders. Veel ingewikkelder. “Waarom moet het nou allemaal zo ingewikkeld?” Tsja, ik heb eigenlijk geen idee. Moeilijk is het wel. Scharrel, kwarrel, twarrel: wat is het nou?

Als ik mijn ouders vertel dat ik aan het daten ben en dat we exclusief zijn, kijken mijn ouders me glazig aan. “Hebben jullie een relatie?,” vraagt mijn moeder. “Nee mam, we zijn alleen exclusief. Dat is iets anders.” Mijn ouders kijken elkaar aan. “Ik snap er helemaal niks van,” zegt mijn vader. Nee, ik eigenlijk ook niet.

Toen ik naar Groningen verhuisde, kende ik maar twee relatie-achtige woorden: een relatie of een scharrel. Al snel kwam de prela erbij. Als je vaker met iemand geregeld had, begon iedereen te roepen: “Jullie hebben nu een prela. Als je vaker dan drie keer met iemand hebt geregeld, dan heb je een prela, hoor.”

Helaas hield het hierbij niet op. Opeens kwamen er nog meer woorden bij. Kwarrel, twarrel. Opeens had je ongeveer een relatie-woordenboek nodig om duidelijk te krijgen wat het nou eigenlijk was. Ingewikkeld, maar ik doe net zo hard als iedereen mee aan dit ingewikkelde fenomeen.

“Vroeger,” zo gaat mijn vader verder, “dan vroeg je iemand gewoon verkering als je iets met iemand wilde, en dan maakte je het weer uit als het klaar was.” Geen exclusief of niet exclusief, maar rela of geen rela. Lekker recht door zee. Maar ook ingewikkeld. Want wat nou als je iemand wel een beetje leuk vindt, maar je je nog niet teveel wil binden? Wat nou als je wel met iemand wilt zijn, maar ondertussen in de stad ook nog ongegeneerd wilt regelen?

Nou, dan noem je je date een scharrel of twarrel, en voilà het probleem is opgelost. Het enige wat we nodig hebben, is duidelijke definities van een scharrel, of een prela, of een kwarrel. Want nu gaat de helft van de tijd het gesprek als volgt: “Wat zijn jullie?” “Ja, eh, volgens mij een twarrel. Of nee, misschien als wel een scharrel. Het is ingewikkeld.” Ja, inderdaad, ingewikkeld ja. Duidelijkheid, dat is wat we nodig hebben, dus hier, het ultieme relawoordenboek!

 

Twarrel: ook wel twijfelscharrel.

Ben je exclusief? Nee

Hoe vaak zie je elkaar? Heel soms. Als je elkaar vaker gaat zien, dan wordt de relatie geüpgrade tot een scharrel.

Wordt er gesproken over gevoelens? Nee

Waar draait de relatie om? Seks

Ben je verliefd? Nee

Meet the family? Nee

 

Scharrel

Ben je exclusief? Nee

Hoe vaak zie je elkaar?  Om de week ongeveer, je ziet elkaar in ieder geval regelmatig

Wordt er gesproken over gevoelens? Ja

Waar draait de relatie om? Seks, en soms een beetje goede gesprekken

Ben je verliefd? Nee

Meet the family? Nee

 

Kwarrel: ook wel kwaliteitsscharrel

Ben je exclusief? Nee

Hoe vaak zie je elkaar? Meerdere keren per week

Wordt er gesproken over gevoelens? Ja

Waar draait de relatie om? Seks, goede gesprekken, het is fijn om bij elkaar te zijn. Je wilt meer dan alleen seks.

Ben je verliefd? Je vindt elkaar leuk, maar je bent nog niet verliefd.

Meet the family? Nee

 

Prela: ook wel pre-relatie

Ben je exclusief? Ja

Hoe vaak zie je elkaar? Zo vaak mogelijk

Wordt er gesproken over gevoelens? Ja

Waar draait de relatie om? Seks, goede gesprekken, het is fijn om bij elkaar te zijn, je werkt naar een toekomst met elkaar toe

Ben je verliefd? Ja je denkt het wel een beetje hihi

Meet the family? Misschien. Het kan, maar als het niet zo is word je niet gelijk weer gedowngraded naar kwarrel.

 

Rela: ook wel relatie

Ben je exclusief? Ja

Hoe vaak zie je elkaar? Zo vaak mogelijk

Wordt er gesproken over gevoelens? Ja

Waar draait de relatie om? Seks, goede gesprekken, het is fijn om bij elkaar te zijn, je probeert samen een leven op te bouwen.

Ben je verliefd? JA

Meet the family? Ja

 

Een gedachte over “Scharrel, Twarrel, Kwarrel?

  • Gerben Visser

    Deze blog komt mij bekend voor?! Eerder gezien bij Gwendy Richard.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.