Actueel

Nooit te jong om te leren reanimeren

Al giechelend en duwend lopen de leerlingen naar binnen. Wijzend naar de ontblote plastic torso’s, wordt er nieuwsgierig gekeken naar het studententeam van QRS. De cursus vindt plaats in de gymzaal. Het is dat ene uurtje aan het einde van de dag, wanneer iedereen helemaal gaar is van de lange uren. De scholieren, rond een jaar of 15-16, zitten met hun íets te lange benen, op de íets te lage bankjes.

Een beetje uitdagend kijkt de klas naar de cursusgroep. ‘Vermaak ons maar’, spreekt de uitdrukking op hun gezicht. De cursus begint met de demonstratie van het hele reanimatieproces. Gewoon. Zonder uitleg, maar een serieus voorbeeld door de studenten van QRS. Vervolgens is er een korte film over een man met een hartaanval tijdens de Gentse feesten. In de video werd alle hectiek en stress duidelijk van een reanimatie/hartaanval. De kinderen zaten stil toe te kijken. Het was duidelijk te zien dat de groep geraakt was door de video. Na afloop wordt rustig stap-voor-stap uitgelegd hoe een reanimatie in z’n werk gaat. Vervolgens mogen de leerlingen, in groepjes van vijf, zelf oefenen. Sommigen iets serieuzer dan de anderen, maar ze doen allemaal mee en lijken het oprecht leuk te vinden. Aan het einde van deze twee-uur-durende cursus, kunnen de leerlingen zelf ook reanimeren. Tevreden lopen de leerlingen de zaal uit.
Taskforce QRS Groningen organiseert dit bijna wekelijks. Ze hebben nu al meer dan 300 leerlingen leren reanimeren en zijn sinds november 2016 bezig. Zij organiseren cursussen voor bedrijven, studenten, maar ook scholieren. De organisatie wordt gerund door studenten op vrijwillige basis. Hun doel is dat meer mensen kunnen helpen als er gereanimeerd moet worden. Elke week krijgen ongeveer 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Daarom is het ook belangrijk dat jongeren het kunnen herkennen en leren reanimeren. “Ze hoeven niet alle stapjes precies te onthouden, als het maar een keer gedaan hebben. In een noodsituatie sta je dan niet met lege handen”, zegt Annemiek Prins (voorzitter QRS Groningen). Het is zeer belangrijk dat er meer mensen kunnen reanimeren, dus als jij geïnteresseerd bent in een reanimatiecursus voor jezelf of jouw organisatie? Neem dan contact op met één van de vrijwilligers via groningen@taskforceqrs.nl .

Tevens is QRS op zoek naar een nieuw bestuur! Ben jij op zoek naar verbreding naast je studie en lijkt het je leuk om een parttime bestuur te doen? Dan zoekt Taskforce QRS Groningen jou!

Per 1 juli zoeken wij een penningmeester, commissaris extern en bestuurslid logistiek. Je zal onderdeel gaan uitmaken van een bestuur van 6 studenten dat als doel heeft zoveel mogelijk mensen te leren reanimeren en daarmee de overlevingskans van slachtoffers met een circulatiestilstand te vergroten.

Ben je geïnteresseerd? Mail dan je motivatiebrief (inclusief voorkeursfunctie) en CV vóór 14 mei 2017 naar groningen@taskforceqrs.nl of meld je aan voor onze interesseavond op 10 mei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.