Actueel

Nieuwe Universiteitsbibliotheek   

 

Het kan niemand zijn ontgaan: de UB werd de afgelopen maanden verbouwd en dat was te merken. Langzaam transformeert het gebouw uit de jaren 80 in een gemoderniseerde bibliotheek. Eind mei is het eindelijk zover: de werkzaamheden zijn voltooid en de nieuwe UB is af. De Studentenkrant nam een kijkje.

 

Frank den Hollander, medewerker van de communicatieafdeling van de UB, leidt ons met zichtbaar enthousiasme rond. Hij vertelt dat uit een enquête die onder studenten is gehouden over hun wensen is gebleken dat studenten het meest behoefte hebben aan meer stopcontacten, meer lampen en bovenal meer studieplekken. Alledrie deze zaken zijn duidelijk terug te zien in de vernieuwde studiezalen. Alle tafels zijn voorzien van stopcontacten en de individuele studieplekken hebben een eigen lampje. Verder is de capaciteit wat betreft studieplekken met vijfhonderd toegenomen: voorheen waren er 1600 studieplekken, nu zijn dat er 2100. Het oorspronkelijke idee was dat er aan de grote witte tafels ruimte zou zijn voor twaalf studieplekken, maar de stoelen bleken te groot en in de praktijk zijn het tien studieplekken. Dit tekort wordt opgevangen door grotere tafels.

 

Er zijn twee belangrijke thema’s te herkennen in de vernieuwde UB. Ten eerste de veranderde rol die de UB vervult. Waar het voorheen vooral een opslag voor boeken was, waar men dingen kon opzoeken, wordt het tegenwoordig grotendeels als studieruimte gebruikt. Daarnaast speelt duurzaamheid een grote rol. Inmiddels heeft de UB energielabel A, vertelt Frank. Dit is vooral te danken aan de nieuwe zonnepanelen, verstandig warmtegebruik en een nieuw luchtverversingssysteem.

 

Andere belangrijke veranderingen zijn het gebruik van daglicht, de nieuwe koffiecorners en meer toiletten. Het eerste is te merken aan het feit dat de studieplekken zijn opgesteld langs ramen, terwijl ruimtes als vergaderzalen en boekenopslag meer op de donkere plekken zijn geplaatst. De ramen zijn voorzien van een automatisch zonweringsysteem, dat omhoog en naar beneden gaat aan de hand van de hoeveelheid zonlicht. Dit systeem heeft overigens ook een nadeel: Doordat het automatisch is, kan het zijn dat de zonwering gedurende een korte periode veel omhoog en naar beneden beweegt. Niet bepaald bevorderlijk voor de concentratie.

Zoals gezegd is er nu op elke verdieping een koffiecorner aanwezig, waar koffie in verschillende prijsklassen aangeschaft kan worden. Er is er ook een op de oorspronkelijke plek van de kantine, en deze komt uit op het bekende dakterras met prachtig uitzicht over de stad. Verder is er nog een nieuw dakterras toegevoegd, ook aansluitend op een van de koffiecorners. Zodra deze in gebruik wordt genomen zal er wel rekening gehouden moeten worden met de omwonenden.

 

In het nieuwe gebouw is niet alleen ruimte voor vernieuwing, maar krijgt het verleden ook aandacht. Zo worden er in de nissen die te vinden zijn in de koffiecorners en studieruimtes objecten uit het Universiteitsmuseum geplaatst. Frank vertelt dat deze anders achter slot en grendel bewaard zouden worden, en dat niemand ze te zien zou krijgen. Verder houdt Frank zich bezig met het maken van een selectie van historische foto’s van de universiteit en het studentenleven, om op te hangen bij de studieplekken. Ten slotte staat er in een van de studiezalen een tafel uit de oude UB, toen het nog in een ander gebouw gehuisvest was.

Frank vertelt dat hij wel eens klachten van schoonmakers hoort. Zo lag er laatst een lege whiskyfles in de prullenbak, en bestellen studenten regelmatig pizza om het in de UB te laten bezorgen. Hij zag zelfs ooit iemand pannenkoeken bakken op een zelf meegebrachte kookplaat. Hij kan er wel om lachen: ‘Het blijven studenten.’

 

Op 30 mei is de opening van de nieuwe Universiteitsbibliotheek. In de week van 29 mei tot 2 juni is er een heuse feestweek waarbij de opening gevierd wordt met allerlei activiteiten. Op donderdag 1 juni is er bijvoorbeeld een Pubquiz, en vrijdag 2 juni is er een gratis boekenmarkt. Kijk voor het volledige programma van deze feestweek op de website: http://www.rug.nl/library/ubgroningen2017/programme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.