ActueelCultuurTips & Tricks

Sociaal Ondernemerschap: Enactus Groningen

Een organisatie gerund door studenten, die zich inzetten voor de lokale maatschappij. Enactus Groningen. Een platform waar ‘sociaal ondernemerschap’ wordt gefaciliteerd. Het afgelopen jaar hebben een aantal studenten zich ingezet om Enactus op te zetten in Groningen. Zij hebben ervoor gezorgd dat studenten naast hun studie, maatschappelijk ondernemer kunnen worden.

Enactus is een organisatie die verantwoordelijk is voor liefdadigheidsevenementen voor de lokale bevolking. Zoals koken met vrouwen met een migratieachtergrond, schilderen met bijstandskinderen en vermaken van eenzame ouderen. In mijn oren klinkt dit niet heel anders dan de typische vrijwilligersorganisatie met studenten die hun cv verwijden door de lagere klassen hier-en-daar te verblijden.

Wij spreken met Celyne (22) en Anne-Fleur (22), twee bestuursleden van Enactus Groningen. Zij zijn onderdeel van het zeskoppig bestuur van Enactus Groningen en hebben de organisatie het afgelopen jaar in een korte tijd opgezet. Zij hebben in een korte tijd het platform moeten creëren, waarop verschillende ondernemingen hun organisatie kunnen bouwen.

Wat is Enactus?
Allereerst een korte uitleg. Wat is Enactus? Enactus is een organisatie die een platform biedt voor ‘sociale ondernemingen’ om hun onderneming te ontwikkelen. Het doel is dat deze ondernemingen in samenwerking met Enactus worden ontwikkeld en binnen twee à drie jaar op zichzelf kunnen staan. Enactus helpt deze ondernemingen door het bieden van een netwerk, maar ook door workshops en trainingen.

Enactus, afkomstig uit de VS, is internationaal bekende organisatie en bestaat al in vele andere Nederlandse universiteitssteden. In Groningen echter nog niet! Vorig jaar april heeft dit team dus de keuze gemaakt om het hier in Groningen vanuit niets op te zetten. “Wij hebben contact gezocht met Enactus Nederland en toen is het allemaal begonnen. We werden onderdeel van VentureLab, de incubator van de RUG. Hier moesten wij werken aan het fundament van Enactus”, vertelt Celyne. “Missie, visie en beleid. Voordat wij ondernemingen kunnen helpen, moeten wij natuurlijk zelf ook alles op orde hebben. Samen met VentureLab hebben wij het voor elkaar gekregen om onze eerste projecten van de grond te krijgen.”

 

Wat is er tot nu toe van gekomen?
In oktober vorig jaar hebben ze hun eerste activiteit neergezet: United Kitchen. Deze sociale onderneming organiseert kookevenementen in samenwerking met ‘vrouwen met een migrantenachtergrond’, die al een lange tijd in Groningen wonen. Het doel is door middel van eten van verschillende gerechten uit verschillende culturen een soort culturele uitwisseling te krijgen. De vrouwen hebben de leiding over de avond en studenten, stadjers en vrienden kunnen voor €7,50 een driegangendiner van een andere cultuur uit komen proberen. Toen hen werd gevraagd wat er minder goed ging bij het organiseren”, antwoordde Anne-Fleur grappend: “Je kunt je voorstellen dat de communicatie weleens problemen opleverde. We hebben 7 verschillende culturen en ook nog een studentenorganisatie erbij. Dat ging niet altijd even soepel.” Het evenement zelf verliep en het vindt nu om de twee maanden plaats in verschillende plaatsen in Groningen.

Enactus functioneert als een soort incubator voor sociale ondernemingen, ze leveren advies en kennis. Verder is er maandelijks een borrel voor de projectleden en worden er pitchavonden waar de projectleden tegenover ondernemers hun project kunnen pitchen. Hier kunnen zij dan feedback op krijgen en er mogelijk een netwerk uit halen.

In de aankomende tijd zullen er nog andere evenementen plaatsvinden van Enactus Groningen. Op 12 mei vindt het Symposium plaats over sociaal ondernemerschap en er zijn nog twee ondernemingen die hun pilot draaien.

Kindergarten, een onderneming die zich inzet voor bijstandskinderen. Zij organiseren een evenement waarbij Minerva studenten samen met deze kinderen, tekeningen en schilderijen gaan maken. Vervolgens worden deze tekeningen uitgebracht op kaarten en kalenders.

In mei vindt nog een pilot plaats van Bèta, een evenement waarbij eenzame ouderen in samenwerking met buurtbewoners een dag lang lampen gaan maken van flessen en deze verkocht worden.

Iets wat moeilijk te begrijpen is, is dat Enactus niet de typische vrijwilligersorganisatie is. De activiteiten klinken hetzelfde, maar het doel is om de onderneming zelf draaiende te houden. Je kunt als student bij Enactus dus je eigen onderneming starten! De onderneming die wordt opgezet, moet daadwerkelijk een bepaalde winstmarge kunnen halen om losstaand te mogen zijn. Lukt dit niet, dan wordt het project niet voortgezet.

De ervaring
“Het leuke hiervan is dat je je studie in de praktijk kunt brengen.” Hier zijn de beide dames het over eens. “Je leert veel ondernemers kennen en je moet echt goed nadenken hoe je een activiteit, gericht op de lokale bevolking, winstgevend maakt.”

Binnenkort gaat het bestuur het stokje overgeven van de organisatie die zij hebben opgezet. Als antwoord op de laatste vraag, wat ze het mooiste vonden aan het afgelopen jaar, zeggen ze allebei: “Wij hebben zoveel vrijheid om Enactus te runnen. Wij moeten innovatief zijn om mee te kunnen doen met de andere ondernemers. Hierdoor is het anders dan de gemiddelde goede doelenstichting.”

Lijkt het jou leuk om een eigen onderneming te starten of aan het hoofd te staan van de organisatie die het allemaal faciliteert? Bij Enactus kun je sparren en met je ideeën komen. Wellicht ben jij dan volgend jaar ook ondernemer!

 Zie website Enactus Groningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.