Actueel

TVP of TOA?

Ondertussen hebben we het overleefd. De gevaarlijke als soa-klinkende TVP. TVP is niets minder dan een fancy afkorting voor treinvrije periode. Een periode waarbij bewust geen treinen rijden. Is er sprake van een TAO? Dan heb je te maken met een treindienst aantastbare onregelmatigheid. Voor zover de inwijding in de taal van ProRail. De verbouwing in Assen is afgerond maar wat heeft ProRail hier zo lang lopen doen en waarom? We zochten het uit.

Ten eerste is de boel vertraagd ingevoerd. Het plan was om in augustus 2016 aan het werk te gaan. De werkzaamheden worden dus een goede negen maanden later uitgevoerd. Het blijft natuurlijk de NS, ProRail en de overheid die samen een opdracht moeten uitvoeren. Prorail miste specifiek bovenleidingmonteurs en daarom werd het plan uitgesteld.

Laten we eens kijken naar de redenatie achter deze verbouwing. Deze verbouwing komt uit het Sporenplan Noord-Nederland. Hierin staat dat Noord-Nederland sneller verbonden moet worden met de randstad. Op papier een prachtig plan, maar wat verandert er nu echt in Assen? Ze gaan een bocht verleggen. In principe zouden we nu sneller door de boog in Assen kunnen treinen. Verder wordt het perron op de schop genomen. Er kunnen na de verbouwing intercity’s stoppen. Ook wordt er een extra trein tussen Assen en Groningen in de spitsuren ingepland. Hiervoor is dan wel een wisselverbinding nodig in combinatie met een keerspoor. Ja, je ziet de verbinding met de randstad direct ontstaan.

Maar dit is nog niet alles. De bouwput station Assen zal in deze periode veranderen in een prachtig station dat Assen een nieuwe voordeur zal geven. Hierbij zal ik direct uit het beleidsplan citeren: “Zo verbindt de luifel niet alleen de stad in symbolische zin maar maakt het ook een letterlijke verbinding in de groenstructuur”. Die luifel lijkt meer op een illuminati-driehoek dan op een luifel.

Maar als laatste is er ook een bouwstream. Men kan live kijken hoe er in Assen treinen aankomen en hoe ze weer vertrekken. Een realitysoap over de bouw van een station. Wie dat toch heeft bedacht, we vragen het ons af.  We spraken met de projectleider van het gedoetje en hij sprak de magische woorden: “Er is best een ingenieuze manier nodig om de betonnen fietstunnel onder het station te schuiven. Er zijn zoveel kijkers die dat onmeunig interessant vinden dat er dus een livestream is”.

Weer een raadsel opgelost. Dat die tunnel in een dag eronder wordt geplaatst en men de hele dagen naar het scherm kan staren, ach ja het zal zo zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.