Actueel

Bier en de U-raadverkiezingen: Over waarom je dit jaar wél moet gaan stemmen voor de U-raad 

Mei: de maand van in het Noorderplantsoen chillen, ´s nachts voor het eerst weer zonder jas naar de kroeg fietsen en… de U-raad verkiezingen. Je weet wel, die verkiezingen waarvoor elk jaar een paar mensen met geforceerde glimlach voor de UB lopen flyeren, maar waarvoor je toch nooit stemt omdat je die flyer meteen wegflikkert. En bovendien: waar gaan die verkiezingen nou eigenlijk over? De Studentenkrant geeft een spoedcursus: over wat de U-raad en een biertje met elkaar te maken hebben, en over waarom je dit jaar wél moet gaan stemmen.

Want democratie is natuurlijk fantastisch en verkiezingen ook, maar dat werkt allemaal pas zodra je weet waar je nou precies op stemt. En het probleem met de U-raadverkiezingen is dat de gemiddelde student geen idee heeft waar deze over gaan. Sowieso is de organisatie van de RUG nogal onduidelijk, met faculteitsbesturen, faculteitsraden, de U-raad, enzovoort. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Want het is minder ingewikkeld dan het lijkt. Eigenlijk is de organisatie van de universiteit bijna hetzelfde als de organisatie van een gemiddelde kroeg. Een kijkje in de organisatie van café RUG.

College van Bestuur
Het College van Bestuur is de kroegbaas van café RUG. Als kroegbaas bepaalt het CvB alle fundamentele zaken, zoals wat voor drank er op de kaart staat, de inrichting van de kroeg, de prijs van een biertje, de openingstijden, de locatie en het merk toiletpapier voor in de wc´s. Als kroegbaas heeft het CvB een bepaalde visie voor café RUG, die ze ook zelf grotendeels uitvoeren: de kroegbaas maakt zelf zijn begroting, neemt mensen aan, zorgt voor de locatie en inrichting van de kroeg, kortom, zorgt ervoor dat de kroeg gerund wordt.

De universiteitsraad
Als het College van Bestuur de kroegbaas is, dan is de universiteitsraad de vrouw van de kroegbaas.  Zij heeft niet de officiële macht om beslissingen nemen, maar ze krijgt wel alle informatie van de kroegbaas te horen, en adviseert hem vervolgens over wat voor beslissingen haar verstandig lijken. Ze praat veel met haar man en weet dus goed wat er speelt.De vrouw van de kroegbaas is daarom na de kroegbaas de belangrijkste persoon die inspraak heeft in het runnen van café RUG.

De faculteitsbesturen
De faculteitsbesturen zijn de barmannen en vrouwen van de kroeg: zij zorgen ervoor dat de kroeg dagelijks draait en zijn daadwerkelijk aanwezig in de kroeg. Ze zijn verantwoording verschuldigd aan de kroegbaas, maar ze kunnen wel zelf bepalen hoe ze de kroeg in praktijk runnen: de specifieke inrichting bijvoorbeeld, of wie er een gratis drankje krijgt. In café RUG werken twaalf mensen: er zijn in totaal twaalf faculteiten, en de besturen hiervan mogen bijvoorbeeld zelf bepalen welke docenten ze aannemen of welke vakken er gegeven worden.

De faculteitsraden
De faculteitsraden zijn vaste stamgasten in de kroeg, die de barmannen en vrouwen graag een handje helpen. Ze denken mee over hoe de kroeg volgens hen nog beter kan en adviseren het barpersoneel graag over hoe zij de kroeg runnen. Eigenlijk heeft de faculteitsraad dezelfde functie als de U-raad, maar dan op faculteitsniveau. Ook voor de faculteitsraden zijn elk jaar verkiezingen.

Waar kun je op stemmen?
De aankomende verkiezingen zijn dus voor de U-raad. De U-raad bestaat uit 24 mensen: twaalf afgevaardigden uit de personeelsfractie, en twaalf studenten. Aan de aankomende verkiezingen doen drie studentenpartijen mee: SOG, Calimero en DAG. Op studenten van deze lijsten kun je stemmen: de drie partijen halen vervolgens een bepaald aantal zetels en komen dan met een aantal personen in de U-raad. Stemmen voor de U-raad is op dit moment de belangrijkste manier om een vorm van invloed uit te oefenen op het beleid van de universiteit. Daarom zou elke student ook moeten stemmen: het beleid van de universiteit gaat elke student immers rechtstreeks aan. Maar wat willen deze drie partijen precies veranderen aan café RUG?

SOG
SOG staat voor de student die naast zijn studie ook tijd maakt voor veel andere dingen. In de U-raad zet SOG zich vooral in voor de dingen die het leven van een student prettiger maken: zo maken ze zich hard voor het opnemen van alle colleges, en hebben ze voor elkaar gekregen dat elke docent tegenwoordig een kort fimpje met alle kernbegrippen op nestor moet zetten. SOG vindt het erg gezellig als er veel studenten naar café RUG komen: daarom zouden zij de kroegbaas adviseren meer goedkope shotjes op de kaart te zetten. De volgende ochtend hoef je niet naar college maar kun je lekker uitbrakken met hun uitvinding ´Nestor en chill´.

Calimero
Waar SOG meer gericht is op de praktische zaken voor studenten, zet Calimero zich in voor kwaliteit van onderwijs. Zo maken ze zich hard voor genoeg docenten, betere scriptiebegeleiding en   goede voorbereiding op de arbeidsmarkt. Calimero zet daarom graag meer cocktails op de kaart: drankjes met inhoud maar toch een zoete bijsmaak voor de student.

DAG
De Democratische Academie Groningen is de nieuwkomer van dit jaar. DAG is opgericht omdat ze dingen radicaal anders willen aanpakken op de universiteit: ze eisen verregaande democratisering en transparantie. Ze stellen dat de universiteit nu bestuurd wordt alsof het een bedrijf is wat winst moet maken, waarbij de oorspronkelijke waarde van onderzoek en onderwijs op de tweede plek belandt. Daarom willen ze ook niet alleen een adviserende rol, maar echte inspraak aan de universiteit, voor alle studenten en docenten. DAG wil zich dus niet slechts bemoeien met de drankkaart, maar met alles: als het aan DAG ligt wordt de hele kroeg verbouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.