Actueel

Studentenscouting: De Martinistam

In Groningen is voor iedereen een vereniging. Van de meest exotische sporten tot aan het corps. In deze rubriek nemen we verenigingen onder de loep. Deze maand waren we te gast bij de Martinistam. Zij zijn de studentenscouting van Groningen. Maar hoever kan een studentenscouting de oude scoutingtradities in stand houden?

De opkomst begint onder de Martinitoren. De bijeenkomsten heten nog opkomsten en daar is dan ook de eerste link met Scouting. Iedereen verzamelt zich op het afgesproken tijdstip dat via het forum bekend is gemaakt. Dit forum is het communicatiemiddel van de vereniging. Hierop wordt verteld wat men moet meenemen voor de opkomst. Een opkomst is één keer in de twee weken en houdt altijd een activiteit in. Alle leden organiseren een keer in de zoveel tijd een activiteit.  Deze kan binnen of buiten zijn. Je kunt het zo gek niet verzinnen. De leden hebben ook hun eigen das. Een groen met witte scoutingdas. Zo stralen ze uit dat ze bij de Martinistam horen.
Wij speelden het spel mister X tijdens deze opkomst. Mister X verstopte zich in Groningen en wij moesten hem vinden middels foto’s en hints. De manier van het groepjes vormen ging op wonderbaarlijke wijze. We moesten op volgorde van kleur van sokken gaan staan. Van licht tot donker. Daarna kreeg men een nummer en kon de activiteit beginnen. Deze groepsvorming gaat altijd op een soort ludieke wijze. De leden komen van oudsher uit verschillende scoutingverenigingen en deze hebben natuurlijk allemaal hun eigen gebruiken en activiteiten. Zo krijg je dus een mix van hele verschillende activiteiten. Zo zijn de stamleden een keer bier wezen brouwen om daarna hun eigen gebrouwen biertjes te nuttigen aan de bar. De ander had een keer op een lange tafel cakekastelen staan bouwen. Met slagroom en snoep werd zo een café op de kop gezet: nadat dat vriendelijk was aangevraagd natuurlijk. Een opkomst waar met smart over kan worden verteld was het abseilen in de der Aa-kerk. Toentertijd was het orgel niet aanwezig wegens een restauratie. Hierdoor ontstond er een grote ruimte waarin kon worden abgeseild. De Martinistam kreeg het voor elkaar om als godenzonen af de dalen in de der Aa-kerk. Opkomsten verschillen dus altijd in activiteit. Men weet niet wat hem te wachten staat als hij richting Martinitoren loopt.

Maar naast de opkomsten zijn er nog talloze andere activiteiten die worden georganiseerd. Zo is er het jaarlijks terugkerend Martinistamfeest. Deze is altijd rond de dies van de vereniging. Hierbij wordt een kroeg van een studentenvereniging geregeld en het feestje is altijd openbaar. Op deze manier leer je zo twee verenigingen in één klap kennen. Bijzijn is meemaken zeggen ze wel eens. Afgezien van dit jaarlijkse evenement bezit de vereniging ook nog borrels. Want studenten zonder borrels is als Ernst zonder Bobbie. Ze zijn beide veel leuker met. Bij deze borrels nodigt de Martinistam al haar eigen leden uit, maar ook alle Scoutingleden van nabijgelegen verenigingen en hun leiding zijn welkom. Wel is er een voorwaarde aan deze komst verbonden, iedereen moet achttien zijn of ouder. Alle borrels worden ook nog eens in een andere kroeg gehouden. Want afwisseling houdt het leven immers spannend.

Een studentenvereniging heeft natuurlijk een constitutieborrel. Bij de Martinistam gaat deze borrel op een ietwat andere wijze. Als er een nieuw bestuur wordt ingehamerd is er een van oudsher een pedelpaal bij de ceremonie. De pedelpaal is een groen wit geschilderde pionierpaal van drie meter. Sommige collegabesturen hebben ooit de poging gedaan om deze te brassen. Het blijft natuurlijk wel een constitutieborrel. Alleen door de grootte is het haast onmogelijk om deze te brassen.

Bij Scouting hoort natuurlijk een kamp. De Martinistam heeft zijn eigen zomerkamp. Een legendarisch kamp was die ene waarbij een kroegentocht werd gehouden. Studenten en kroegentochten dat is toch een gewone donderdagavond voor de meesten. Niet voor de Martinistam. Zij trokken een geheel weekend uit om allerlei kroegen in de kleinste boerengehuchten van Groningen uit te proberen. Gewapend met een lach en een fiets zijn zij zo Stad en Ommeland afgestruind.  Aan zo’n kroegentocht kan mening student nog een puntje zuigen.

Er zijn door Nederland meerdere stammen die student zijn en onder Scouting Nederland vallen. Deze stammen zijn allemaal uitgenodigd op het studenten stammen weekend. Dit SSW wordt dit jaar georganiseerd door de Martinistam zelf. Er komen zelfs scouts vanuit Groot-Brittannië op bezoek bij het SSW in Groningen.

Concluderend kunnen we zeggen dat de Martinistam een groep mensen is met hele verschillende achtergronden maar wel met een gemeenschappelijke basis. De meesten waren namelijk ooit lid bij een scoutingvereniging. Het is eigenlijk een grote vriendenclub die graag met elkaar afspreken ook buiten de opkomsten om. Een voorbeeld hiervan is Eurosonic Noorderslag waar sommige stamleden gezamenlijk de nieuwe bandjes hebben bekeken. De Martinistam organiseert dus allerlei activiteiten waarvan de inhoud altijd anders is. Bij deze activiteiten draait het vooral om de gezelligheid en na afloop wordt altijd even afgepilst in de stad. Eigenlijk lijkt de Martinistam stiekem een hele gewone vereniging met borrels, feesten en studenten. Maar toch is ze stiekem een beetje atypisch. De leden zijn iets meer vrijgevochten, hebben nog affiniteit met het buitenleven. Studenten met een vleugje Scouting dat altijd in ere zal blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.