Cultuur

Backstage bij de Mac Donalds

Backstage gaan kun je op vele manieren. Een kijkje nemen in een wondere wereld waar je anders nooit zult komen. Een blik werpen op het onbekende en zodoende nieuwe inzichten opdoen. Met de fiets richting het Sontplein waar de grote gele M ons lachend toeschijnt. Een kijkje achter de schermen bij de fastfoodketen van groot formaat stond op ons programma. Iedereen kent het vooroordeel dat alleen de burgers even worden voorverwarmd bij de Mac. Maar is dit ook de waarheid? We zochten het uit. Dat we hiervoor om 10.00 uur ’s ochtends bij de McDonald’s moesten zijn zorgde alleen voor principiële bezwaren. Ontbijten bij de Mac voor journalistieke doeleinden: soms moet je grenzen verleggen.

Hartelijk werden we onthaald door Sander die een rondleiding gaf door ‘zijn’ Mac.
De koelcellen werden bekeken waar voor ongeveer anderhalve dag aan voorraad lag opgeslagen. Dit alles in verband met de korte houdbaarheid van de producten. We stapten een koelcel in waar het min twintig was. Gelukkigerwijs was het windstil daar, totdat de airco aansloeg. Na dit koude intermezzo konden we snel verder.

In het magazijn staat de drankenmixer. De frisdranken worden ter plekke gemengd. Hier zitten vooral financiële overwegingen achter. Via de anaconda-slangen, zoals de installateurs ze noemen, worden ze doorgepompt richting de frisdrankhoek.

Het hoogtepunt van de rondleiding moest nog komen. We stapten het walhalla van de Mac binnen: de keuken. Hier komen al onze zondige burgers vandaan en nu mochten we het zelf proberen. Met zijn vieren gingen we langs de productielijn staan. Broodjes in de machine zodat ze worden geroosterd (de boven- en onderkant gescheiden van elkaar. Ondergetekende deed het natuurlijk verkeerd). De ketchup en mosterd op het broodje, augurkjes, ui ertussen of was het andersom? In ieder geval de kaas op beide zijdes en vervolgens de burger ertussen. Toch verdraaid lastig om half brak dit soort handelingen uit te voeren. En zo kwam het dat we een zelf gefabriceerde Quaterpounder aten rond de klok van half elf vrijdagochtend. Niet af binnen de gestelde tijdslimiet maar ach, een burger door jezelf gemaakt smaakt net iets beter.

Sander vertelde over de nieuwe systemen. De bestelpaal waarop je zelf je bestelling kunt plaatsen zodat je in alle rust kunt kiezen. In de toekomst zou je hier ook speciale wensen kunnen aanvinken. Gemak dient immers de mens en de klant is koning.
McDonald’s is bezig met een omslag naar een vernieuwde, klantgerichter manier van werken en de backstage illustreerde dit nog eens. Spreek met Sander over zijn Londense werktrip en zijn carrière pad. Misschien word je net als hij besmet met het Mac-virus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.