Opinie & Debat

ALTIJD BEVEN IS GEEN LEVEN!!!

Dinsdag 7 februari was het zover. De fakkeloptocht door Groningen om de gaswinning tegen te gaan, georganiseerd door de Groninger Bodem Beweging.  Meer dan 4.000 Groningers hadden zich verzameld op de vismarkt. De politie was zelfs geschokt door dit aantal, aangezien alle eenheden waren uitgerukt om te bewaken en te beveiligen. Hortend en stotend kwam de groep op gang en de menigte bewoog zich twee-aan-twee, gefakkeld, over de vismarkt. De groep was verscheiden, soms jong, vooral oud. Soms luid, vooral stil. En Freek de Jonge.

Gepaard met Groningse vlaggen, bewoog de stille tocht zich naar de Aa-kerk. Toen de menigte begon te merken dat de toeschouwende stadjers werden getroffen door hun beweging, werden er hier en daar leuzen en liederen ingezet. De groep trembleerde over het Gedempte Zuiderdiep en er vielen leuzen als: “Onze toekomst, gas terug!” en “Wij laten ons horen, kap met boren!”, maar ook het Grunnings Laid werd meerdere keren ingezet.

Toen wij deze optocht, in de strenge kou, probeerden te observeren, zagen wij ook meerdere studenten voorbij komen. Zo ook Jan-Willem (23) en Niek (21). Deze twee heren schreeuwden het hardst van iedereen, zonder fakkels, wel met een half kratje Bav. Hun leus: “Altijd beven is geen leven”, werd ook door vele Groningers overgenomen. Toen we ze vroegen waarom zij geen fakkel hadden, antwoordden ze lachend: “Ja man, wij zaten te chillen op huisavond en opeens werden we gechoqueerd door heel veel kabaal. We zagen iedereen lopen en beseften opeens dat die optocht aan de gang was. Kratje gepakt, peuken gepakt en naar buiten gegaan.” Ondertussen smeerden ze hun keel met wat bier en schreeuwden ze hun leus nog meerdere malen. “Die Groningers hebben ons nodig. Wij schreeuwen wel voor ze.”

Er waren ook vele nationale en regionale politici bij en iedereen in Groningen heeft de tocht gehoord. Het was een zinderend succes en vele fakkeldragers hoopten ook dat ze hiermee een beetje begrip vanuit de politiek konden krijgen.

De laatste vrouw die wij een vraag wilde stellen, wilde helaas niet reageren voor de camera. Ze had nog wel één ding te zeggen. Met vibrerende stem riep ze: “Altijd beven, is geen leven!! Dat begrijpen jullie toch ook wel?”. En ja, dat begrijpen wij ook. Groningers zijn lieve mensen en je moet best ver gaan om iedereen zo bewogen te krijgen. Daarnaast verbaasden we ons over het feit dat bijna iedereen een fakkel had. Daar zit best een goede organisatie achter. Ga zo door Groningers, jullie hebben volgens mij vele mensen wakker geschud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.