Actueel

Op bezoek bij: TAM

‘Feesten, tennis en partijen doe je altijd bij de TAM. Op de baan heel goed presteren en daarna weer lekker lam.’ Zo luiden de eerste twee regels van het clublied van de Tennisvereniging Albertus Magnus, ook wel TAM genoemd. Het is niet alleen maar tennis bij de TAM, maar ook naast de baan is er veel gezelligheid.

Op 3 december 1963 begon de TAM als een competitieteam. De oprichters wilden graag competitie spelen en dat was alleen mogelijk bij een burger- of corpsclub. Daarom besloten twee Albertianen de TAM op te richten en inmiddels is de club uitgegroeid tot 500 leden en kunnen er tegenwoordig ook niet-Albertianen gewoon lid worden van de tennisclub.

Praeses Eline Hopman (22) en Motivator Jense van der Veen (22) zitten momenteel in het dagelijkse bestuur van de TAM. Samen met de twee andere studententennisverenigingen delen ze het clubhuis ’t Haarhuisje, vernoemd naar Paul Haarhuis een voormalig professioneel tennisspeler. Je moet eerst een trap op om in ’t Haarhuisje te komen. Vanuit het clubhuis heb je ideaal overzicht op de omringende tennisbanen. Zo kan je lekker een biertje drinken en tegelijkertijd een potje tennis kijken.

Het tennisniveau van de TAM is hoog. Hopman: ‘We zijn de hoogst spelende tennisvereniging van heel Noord-Nederland. Dat is inclusief de burgerclubs. Dit is iets waar wij trots op zijn.’ Het is dus niet alleen maar zuipen bij de TAM. Van der Veen: ‘De combinatie van op hoog niveau spelen en gezelligheid is wel uniek aan de TAM.’ Trainers gaan vaak een aantal jaar mee en denken mee met de TAM als het gaat om bijvoorbeeld de competitie-indeling. Ze hebben een goede kijk op hoe de spelers erin zitten. Zo is trainer Frank Schmitz al vijftien jaar actief bij de TAM en zeer betrokken. Wanneer spelers blessures hebben houdt hij dat in de gaten en zijn betrokkenheid zorgt ervoor dat spelers gemotiveerd blijven om te komen op training. Zulke commitment draagt ook bij dat de TAM op hoog niveau kan spelen.

De trots van de TAM is de TAM-open. Het is een NRT (Nationaal Ranglijsttoernooi) waar men veel punten krijgt als je een wedstrijd wint. Zo kan je hoger op de nationale ranglijst komen van de Tennisbond. Van der Veen: ‘Het toernooi is begin juli waar spelers op af komen vanuit het hele land. In totaal doen er ongeveer 400 mensen mee.’ Rondom het tennispark wordt er ook gekampeerd want het toernooi duurt acht dagen. Hopman: ‘Overdag zijn er wedstrijden en andere activiteiten en ’s avonds is er altijd een feestje. Op andere plekken is een NRT-toernooi wat serieuzer met hooguit een bonte avond, maar bij de TAM is er elke avond feest in ‘t Haarhuisje. De sfeer in die week is ook erg leuk. Er zijn veel mensen op het park, het is gezellig en vaak is het mooi weer. Oud-leden komen ook vaak even langs en het nieuwe bestuur wordt bekend gemaakt. Daar komen veel mensen op af want dat is tot dan toe helemaal geheim.’ Ook als je niet zo goed bent in tennis kan je ook lekker wedstrijden spelen die week want je kan op elk niveau meedoen met de TAM-open. Van der Veen: ‘De TAM-open is de afsluiter van het jaar en na die week ben je helemaal kapot. Gelukkig zijn er na de TAM-open even geen activiteiten en dan kan je even mooi bijkomen.’

Als je op een dinsdag na de wekelijkse TOSS het clubhuis binnenloopt zie je iedereen beerpongen. Hopman: ‘We spelen veel drankspelletjes. Elke keer wordt een ander spel gehyped en spelen we dat vaak. Even later is er dan wel weer een nieuw spel wat we dan erg vaak spelen. Behalve beerpongen, dat spel spelen we altijd.’

Tennis is een mooie sport omdat je er later ook wat aan hebt. Hopman: ‘Als je ouder bent kan je het ook blijven spelen, dat zie je bij hockey niet zo gauw.’ Van der Veen: ‘Bij tennis is er ook altijd een winnaar, het wordt nooit gelijkspel zoals bij voetbal. Daarnaast kan je enkelen en dubbelen wat variatie brengt.’ Bij tennis moet je een bepaald speloverzicht en wat techniek hebben. Als je dat onder de knie hebben kan je zowel op laag als hoog niveau een leuk potje spelen. Zo ook bij de TAM: Iedereen kan eerst een paar potjes spelen en daarna lekker aan de beerpong in ’t Haarhuis.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.