Actueel

De RKK en het mysterie van het doopregister

Volgens Zijnwoord.nl is ‘God niet alleen alziend en almachtig, Hij is ook overal tegelijkertijd aanwezig’. Dat lijken me behoorlijk fijne vaardigheden om op je LinkedIn te kunnen zetten, helaas laat de moderne tijd steeds meer zien dat je het profiel van Hem met een korreltje zout moet nemen. Veel Groningse studenten laten namelijk, naast hun ouders, ook het geloof thuisthuis wanneer zij op kamers te gaan.

Studenten met een religieuze opvoeding komen in Groningen op een grotere afstand met het geloof te staan doordat pa en ma er niet meer zijn om ze mee te sleuren naar de kerk. Daar komt dan ook nog eens bovenop dat ze een wetenschappelijke of hogere studie volgen die kritische denken stimuleert. Ben je dan ook nog iemand die er graag van houdt om de feitelijke situatie op overeenkomstige wijze op papier te hebben? Dan kun je op de site katholiek.nl makkelijk een modelbrief vinden om je uit te schrijven bij de Rooms-Katholieke Kerk (RKK).

Let er daarbij wel op dat er door de RKK een slimme zin in is gezet die als volgt luidt ‘en verzoekt om daarvan aantekening te (doen) maken in het doopregister’. Als rechtenstudent vind ik dit een rare zin, waarom alleen een aantekening? Waarom kun je jezelf er niet gewoon helemaal uithalen? Dit heeft namelijk te maken met het standpunt van de kerk omtrent de doop.

”Kan de doop ongedaan gemaakt worden? De pastoor van de parochie waar iemand is gedoopt, kan in het doopregister aantekenen dat hij/zij is uitgeschreven als lid van de RKK.Wat een parochie niet kan is de gegevens van deze gedoopte uit het doopregister verwijderen. De RKK stelt zich op het standpunt dat de doop eenmalig en onomkeerbaar is.”

Dit standpunt is nogal gek gezien artikel 36 van de Wet bescherming persoonsgegevens (hierna: Wbp) zegt:

“Degene aan …. van hem betreffende persoonsgegevens, kan de verantwoordelijke verzoeken deze … te verwijderen” Je mag dus je gegevens laten verwijderen.

De kerk beroept zich echter op, artikel 17 van de Wbp wat zegt dat van ”daartoe behorende personen” gegevens mogen worden gehouden.

Verrassend is het gebrek aan logica van de kerk natuurlijk niet. Je schrijft je dus eerst uit en vervolgens blijft de kerk je wel zien als een daartoe behorend persoon en weigert zich te houden aan je recht om vergeten te worden. Naast je ouders heb je dus helaas ook nog eens de kerk die aanhankelijk aan je trekt om niet vergeten te worden. #RKKNEVERFORGET

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.