CultuurRecensie

De Minute Bar: Jezelf volgooien voor maar 5 cent per minuut

Wie denkt dat het voornaamste beleidsdoel van de Steentilstraat nog steeds berust op coffeeshops, heeft het allang niet meer bij het rechte eind. Enthousiaste en creatieve ondernemers settelen zich steeds vaker in deze straat, die de meeste studenten alleen doorploeteren op weg naar de ultieme guilty pleasure van elke kleine portemonnee: de Ikea. Zo vestigde zich twee maanden geleden, voor Nederlandse begrippen, een compleet nieuw concept in deze dagjesmensendoorgang: De Minutebar. ‘Betaal de tijd, niet je consumpties.’

Goed, eerlijk toegegeven, het principe dat je per tijdseenheid betaalt in plaats van per consumptie is niet geheel verrassend voor de oplettende lezer, die de naam eens onder de loep neemt. Het idee wel. De eigenaar van deze jonge bar in hartje Groningen, Sander, vertelt.

‘Vroeger, toen ik nog in Parijs woonde, heb ik geleerd dat alles snel moet. Mensen leven heel dicht op elkaar, er is geen ruimte voor rust en in cafés was het net zo. Obers wurmen zich krampachtig door hun bezoekers heen, en mensen drinken staand hun kopje espresso op (want dat gaat nou eenmaal sneller dan een bak cappuccino)’, vertelt Sander.

Het idee van tijd is geld hebben ze daar al snel letterlijk toegepast, en er werden cafés gecreëerd waar je ook daadwerkelijk moet betalen voor de tijd die je er doorbrengt. ‘Het gekke is dat de Parijzenaren in deze bars niet snel een kopje koffie achteroversloegen en weer doorgingen met waar ze gebleven waren, maar juist de tijd namen om te blijven zitten, doordat ze de ruimte hadden en niet knetter werden van stressende obers. Het was er chill.’

En dat is ook waar De Minute Bar Groningen voor staat: ruimte, tijd en comfort. Voor slechts vijf cent per minuut is het net alsof je op een All Inclusive resort in Turkije zit. Je kunt namelijk net zoveel koffie, thee, limonade, zoetige- en hartige snacks en fruit pakken, als je zelf op kunt. Er staat zelfs een broodrooster, mocht je grotere trek hebben. Je hoeft geen groot wiskundewonder te zijn, om te berekenen dat dit voor een luttele drie euro per uur een koopje is.

Een ware uitvinding dus, dit idee, en waarvan Sander hoopt dat het ook hier aanslaat in Nederland. ‘Wat dat betreft is het gunstig dat ik hier in Groningen terecht ben gekomen, denk ik. Ik heb eerst nog wel gekeken naar een vestiging in Den Haag, maar dat kwam niet van de grond. Achteraf kan ik daar alleen maar blij mee zijn, want de dynamiek is in Groningen veel groter, de gemiddelde leeftijd ligt veel lager en mensen hebben tenminste nog zin in de toekomst waardoor ze meer open staan voor nieuwe dingen.’

Nou en open voor nieuwe dingen. Dat staan wij zeker. ‘Een bar waar je maar vijf cent per minuut betaalt? Laten we er een wedstrijd van maken en ons binnen zo kort mogelijke tijd volgooien en dan weer weggaan!’, zijn veel gehoorde, eerste, reacties op dit nieuwe fenomeen. Sander kan hier alleen maar om lachen. ‘Het is fascinerend om de reacties van mensen te lezen op Facebook, met hun stoere praatjes. Je moet het dan altijd nog maar zien, als mensen hier eenmaal binnen zijn dan zijn ze vaak heel bescheiden, pakken ze netjes één bakje koffie met één plakje cake. En wat als ze nou wel drie bakjes koffiedrinken en na een kwartier weer vertrekken? Moeten ze lekker doen! Ik zal ze met een grote glimlach uitzwaaien en ‘tot de volgende keer’ zeggen, net als ik wat met al mijn klanten doe.’

De grote vraag die iedereen zich natuurlijk stelt: hoe kan het uit? Leuk wel zo’n idee, maar zit je niet na een jaar volledig aan de grond? Daarop moet Sander lachen. ‘Als het niet uit kon zou ik er ook niet aan beginnen. Geloof mij maar, er is lang nagedacht over een het verdienmodel.’ Onze suggestie om het bedrag naar tien cent per minuut te verhogen, wuift hij dan ook weg. ‘Het is gewoonweg niet nodig.’

Het geheim? Volgens Sander is het in principe niet moeilijk. ‘Stel je namelijk een beetje gemiddelde koffiebar voor, waar je doorgaans bijna drie euro per kopje koffie neertelt. Wat loopt daar allemaal rond? Juist, poppetjes. Poppetjes die betaald moeten worden voor het werk dat ze verrichten: een beetje barista hocus pocus. En dat kost handen vol met geld. De huur- en grondstofkosten zijn in dat opzicht te verwaarlozen. Hier staat alleen een vriendelijke man met een gele stropdas die je in- en uitcheckt als je mijn bar binnenkomt en weer verlaat. De rest mag je zelf doen.’

Dat je zelf je koffie mag zetten ligt in het verlengde van de filosofie van De Minute Bar. Koffie is namelijk persoonlijk, en je kan het hier zo slap en sterk maken als je zelf wilt. Sander houdt dan ook veel rekening met de behoeften van zijn klanten. ‘Ik ben momenteel aan het kijken of ik soja-melk op de kaart kan zetten, en of het misschien mogelijk is om ’s avonds ook eens het assortiment uit te breiden met een wijntje. Het is nu even uitzoeken of dat prijs- en vergunningtechnisch te behalen valt.’

‘Ik noem mijn bar graag Your Extended Living Room, zie het als je eigen huis, waar je geheel op je gemak je eigen koffie maakt, koekjes pakt en vervolgens met een boekje aan tafel van de rust geniet. Dat kan ook hier. Er zijn bovendien genoeg stroomvoorzieningen hier, er is een comfortabel toilet en als je nou heel veel honger hebt kan je, je eigen bammetje hier ook oppeuzelen. Als je die alleen maar wel zelf smeert haha’, grapt Sander.

Wij zien het wel voor ons, in plaats van de overvolle UB, met alleen maar dure Starbuckskoffie of neppe koffie uit de automaat, een dagje MB-en. Laptopje op tafel, geen stopcontacten die je moet sharen en genoeg brainfood. De MB uitproberen? Dat wordt nu nog aantrekkelijker met de win-actie die we speciaal in samenwerking met de Minute Bar en KLM aan jullie lezers mogen presenteren.

 

Ben jij student in Groningen en wel toe aan een weekendje weg? Kom dan in de maand februari alvast een beetje tot rust in De Minute Bar en maak met je verblijf kans op een weekendje weg met de KLM. Op vertoon van je studentenkaart en een verblijf van minimaal 60 minuten in de bar maak jij automatisch kans op een vliegticket. En wie weet… Vlieg jij binnenkort met de KLM naar Barcelona of een andere Europese stad!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.