Actueel

Ondergronds Groningen

Begin januari werd in de Oude Boteringestraat een zeventiende-eeuwse kelder ontdekt. Deze interessante vondst roept de vraag op of er nog meer onontdekte ondergrondse ruimtes in Groningen te vinden zijn. Er is nu in elk geval al genoeg te vinden in en rondom de stad.

De sporen die de Tweede Wereldoorlog heeft achtergelaten zijn nog herkenbaar in de hoeveelheid bunkers die Groningen en omgeving kent. Op het terrein van de Suikerunie staat een bunker en twee andere ondergrondse gebouwen uit die tijd. Deze bouwwerken werden door de Duitsers gebouwd en gebruikt ter bescherming.

Dit is ook het geval bij de bunkers bij het Groningse gehucht Fiemel. Hier staat een drietal Duitse bunkers uit oorlogstijd. Dit deel van Nederland was het laatste stukje vasteland dat bevrijd werd en vertegenwoordigt daarom een interessant stukje geschiedenis. Om deze reden worden de bunkers dan ook gerestaureerd en vervolgens opengesteld voor publiek.

In 2014 werd ook het grootste ondergrondse gangenstelsel van Groningen kort opengesteld voor het publiek: het riool. Gedurende een dag konden geïnteresseerden afdalen naar het riool. Helaas is het riool het enige bekende ondergrondse gangenstelsel in Groningen.

Op de Grote Markt kun je ook kennismaken met het ondergrondse: daar zijn namelijk de ondergrondse toiletten te vinden, ook wel bekend als ‘de Groninger metro’. De beide trappen in Art Deco-stijl doen inderdaad denken aan een metrostation. Aan beide kanten kun je afdalen naar de toiletten, er zijn aparte ingangen voor mannen en vrouwen. Vroeger hadden niet alle huishoudens beschikking over een toilet, en daarom moesten veel Groningers gebruikmaken van openbare toiletten. Ook deze ondergrondse toiletten zijn gebouwd met dit doel. De toiletten zijn geplaatst in 1926 en zijn tot op de dag van vandaag als toiletten in gebruik.

Tot slot de ondergrondse ruimte waar je al vaak genoeg bovenop hebt gestaan, zonder het te weten. De kelder van de Negende cirkel beslaat dezelfde oppervlakte als de dansvloer en kan betreden worden door een luik naast de bar, of het grote luik buiten, voor de kroeg. Dit moet je overigens niet proberen, dan word je op je vingers getikt door het personeel. De SK heeft gelukkig bijzondere privéleges en dook onder het mom van een sterk staaltje onderzoeksjournalistiek de kelder in.

Na een wiebelige trap te zijn afgedaald en de typisch muffe geur opgesnoven te hebben blijkt dat het niet echt een bijzondere plek is. Hoewel de gemiddelde alcoholist zijn hart op kan halen met de voorraad drank die er uitgestald is, is er verder weinig te beleven. Een paar oude sta-tafels en versieringen staan weggemoffeld in hoekjes, net als een kerstboom die sinds het befaamde kerstboomhonkbaltoernooi van 2013 niet meer gebruikt is. Maar goed, ben jij blij dat je hier zelf niet achter hoefde te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.