Actueel

Het Museum van Jett Rebel

Misschien heb je hem wel gezien op Eurosonic. Want hij was er aanwezig om zijn nieuwe album te promoten: Superpop. We hebben het natuurlijk over Jett Rebel, oftewel Jelte Tuinstra. De beste man werd geëerd met een museumpje in de Der Aa-kerk te Groningen. Natuurlijk mocht de grote ster niet ontbreken en hij opende het museum dan ook eigenhandig.

Bij binnenkomst staarden drie paspoppen je tegemoet. Als een heilige drie-eenheid keken zij uit op het band-gedeelte. Voor de heilige Maria was de bandplaats opgebouwd. Te midden tussen de vlaggen van de LGTB-gemeenschap en World Peace kon iedereen zich even Jett Rebel wanen op het provisorische podium.

De tentoonstelling begint met de jeugd van Rebel. Het begin van zijn pop carrière is te zien. De eerste akoestische gitaar van Jett. De gitaar is indertijd door zijn vader aangeschaft voor een kratje bier. Dit kratje bier heeft zijn pa toen maar gezellig met de oude eigenaar opgedronken. Het is informatie die je niet kan missen in je leven. Een stellage verder vinden we de oude plakboeken van zijn moeder. Een kleine Jelte met een gitaar en prijswinnende talentenjachten in zijn jeugdjaren. Zijn heldendaden uit zijn jeugd worden ook genoemd in dit plakwerk. Hij heeft voor het goede doel als levende jukebox opgetreden. Ieder krantenknipseltje van onze jeugdige held heeft een mooi plekje in dit Bijbelse levensverhaal. Het rondsnuffelen in de spullen van Jett blijkt zeer spannend te zijn. Het kaartje van zijn vriendinnetje ter ere van zijn achttiende verjaardag is een relikwie uit een vervlogen tijd, maar heeft ook het museum gehaald.

Maar Rebel is toch bekend van zijn extravagante kledingstijl? De inloopkast van Jett is door het hele museum te vinden. Er hangen jurken, jasjes en broekpakken op de meest rare plekken. Precies in de lijn met de persoonlijkheid die de cultus van het podiumbeest onderschrijft. Een jasje in het patroon van een zebrapad met bijpassende schoenen. Een bontkraagjasje en zijn roze pumps. Zelfs gedragen oorbellen en nagellak worden tentoongesteld.

Jett Rebel is niet alleen popicoon maar kunstenaar in de breedste zin van het woord. Schilderijen die abstract en volslagen onduidelijk zijn. Laten we het erop houden dat een beeldende kleurexpressie niet Rebels sterkste kant is. Op de tentoonstelling hingen zelfs schilderijen gemaakt door zijn vader.
Als fangirl is het natuurlijk belangrijk welke beeldkunsten de vader van je grote idool heeft. Vanuit dat oogpunt gezien is zo’n schilderij een waardige toevoeging voor de expositie.

Maar als eindknal kun je als fangirl nog even knuffelen met het levensgrote beeld van de beste man. Dat deze uitvoering groter is dan de ademende versie is puur optisch bedrog. Een standbeeld moet natuurlijk groter zijn dan jezelf. Kun je nog een keer tegen jezelf opkijken.

Het pop-upmuseum is net zo gespleten als de persoonlijkheid van Jett. Het doel en de samenhang is ver te zoeken afgezien van de walk-inkledingkast en een scherp oplettende bewaker is er vrij weinig aan. Toch leuk voor de muzikant dat als hij door zijn eigen museum loopt, hij toeschouwer is van zijn eigen leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.