Opinie & Debat

Hoe de RUG haar vijfjarenplan een uur voor de deadline schreef

 

Je kent het vast wel: gevoelens van angst, schuld en schaamte als je een uur voor een belangrijke deadline paniekerig naar een leeg scherm kijkt. Het uitstellen van belangrijke dingen is nou eenmaal een van de grootste talenten van de student. Maar, wees gerust. De RUG zelf is al net zo erg als jij, zo is te zien aan hun vijfjarenplan.

Deadlinestress. Al weken is bekend wanneer je een essay of verslag moet inleveren, maar pas de laatste avond maakt de serie op je scherm plaats voor een leeg Word-document.  Onder invloed van koffie, suiker en eventueel wat andere hulpmiddelen braak je vervolgens een constante stroom aan academisch klinkende woorden over je beeldscherm heen. Als je dan uiteindelijk ver na middennacht in bed ligt, met de wetenschap dat je zojuist 2000 woorden aan totale onzin hebt geproduceerd, neem je je voor om de volgende keer echt eerder te gaan beginnen. De weken daarop volgen echter weer de feestjes, de huisavonden, de commissievergaderingen, en voor je het weet zit je zeven weken later weer doodmoe en gedeprimeerd naar je scherm te staren.

Maar wees niet getreurd, Groningse Student, want je bent niet de enige. Ook Grote Mensen gaan onverstandig met deadlines om. Zelfs de universiteit, die ons genadeloos afrekent op dit soort praktijken, is geen haar beter dan jij. Neem bijvoorbeeld de ‘Strategische Doelen’ van de RUG. Deze doelen vormen het vijfjarenplan van de universiteit, waar hun beleid voor de komende jaren staat uitgelegd. Vijf jaar hebben ze dus gehad, om hierover na te denken. En toch, als je het leest zou je zweren dat het rond een uur of drie ’s nachts is uitgetypt, door een brakke student met trillende vingers onder de invloed van teveel koffie. Het mag misschien mooi klinken allemaal, maar de pretentieus klinkende woorden verbergen vooral een hoop onzin en verkapte bezuinigingsmaatregelen. Bekijk de volgende fragmenten maar eens.

‘Ons onderzoek wordt gedreven door intrinsieke nieuwsgierigheid en innovatieve interactie met de samenleving, uitgevoerd in ultramoderne faciliteiten.’

Leuke opdracht voor degene die dit plan heeft geschreven: volg een van de routes op de grond van de Harmonie tot het eind en kijk in deze uithoek van het gebouw om je heen. Is er ook maar één faciliteit die hier modern is te noemen? De gelukkige vinder kan zich bij ons melden. En wat nou interactie met de samenleving? Je mag al blij zijn als je daar Wi-Fi hebt. De enige nieuwsgierigheid die je zult aantreffen is van een hoogleraar die eenzaam in haar kantoortje zit, die zich verbaasd afvraagt waarom er voor het eerst in twintig jaar weer iemand langsloopt.

‘We versterken de excellente basis voor onderzoek door relevante onderzoeksprogramma’s en expertise nader te profileren. Dit geldt zowel voor het vrije fundamentele onderzoek als voor het fundamentele onderzoek op het gebied van de onderzoeksprioriteiten.’

Woorden zoals ‘excellent’, ‘expertise’ en ‘profileren’ klinken lekker ingewikkeld en pretentieus, daarom zullen we even vertalen: hier staat eigenlijk alleen maar dat het duidelijker gemaakt moet worden wat het onderzoek aan de RUG precies inhoudt. Voor een oproep tot meer duidelijkheid is dit echter wel heel vaag en omslachtig geformuleerd. Twee punten aftrek voor stijl- en taalgebruik.

‘We hebben met succes pilots opgezet voor geavanceerde onderwijsconcepten, zoals onderwijs dat is gebaseerd op (…) e-learning. Al deze concepten worden momenteel geïmplementeerd. Het gevolg is dat de studieresultaten en de tevredenheid van de studenten aanzienlijk verbeterd zijn.’

‘E-learning’: oftewel, het filmen en online zetten van colleges. De studieresultaten en tevredenheid van de studenten zijn verbeterd, omdat ze tegenwoordig hun bed niet meer uit hoeven voor college. Echt een verbetering van het onderwijs dus. Bravo, universiteit. Wat een prestatie.

‘We controleren onderzoeksresultaten voortdurend op hun maatschappelijke impact.’

Oftewel, we willen alleen onderzoek doen naar dingen waar we lekker aan kunnen verdienen. Als jij toevallig liever onderzoek doet naar het gebruik van wederkerige werkwoorden in de laat 18eeeuwse literatuur, dan kun je dus beter optyfen en jezelf ergens anders maatschappelijk onnuttig gaan maken.

‘Onze onderwijsvisie is daarom gericht op het creëren van sterke banden tussen studenten en medewerkers (…). We geloven dat talent en potentieel floreren in een hechte academische gemeenschap (…). Onze onderwijsstrategie is erop gericht studenten te stimuleren om gerespecteerde deelnemers te worden in de academische gemeenschap.’

Wat een prachtig ideaal, hechtere banden tussen studenten en medewerkers. Jammer alleen dat studenten vrijwel niks te zeggen hebben over het beleid van de universiteit: zo hecht moet ‘de academische gemeenschap’ dan kennelijk weer niet worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.