Opinie & Debat

Eigen ondernemerschap bij RUG

Te mooi om waar te zijn

[dropcap]H[/dropcap]oera! De RUG heeft weer een nieuw plannetje! In de ongetwijfeld geniale grijze hersenkwabben van de nog grijzere heren van het universiteitsbestuur is het plan verrezen om iets te doen met die hippe nieuwe trend genaamd ondernemerschap. En daarom komt er het spiksplinternieuwe University of Groningen Centre for Entrepreneurship (UGCE voor de insiders) en gaan studenten het bestuur van het Van Swinderen Huys overnemen.

Een van de dingen die het opperhoofd van de RUG, Elmer Sterken, voor ogen heeft is een nieuw vak dat iedere student kan volgen over ondernemerschap. Toegegeven, er zijn nog wat beren op de weg. Zo is er bijvoorbeeld nog niemand gevonden die het vak kan geven. Dat schijnt ‘nog niet zo eenvoudig’ te zijn. Klopt, wij hebben ook geen idee waar je tegenwoordig nog iemand vandaan kunt trekken die college zou willen geven.

Het nieuwe centrum wordt opgezet om ondernemerschap onder studenten te promoten. Zoals het propagandablaadje van de RUG al schreef: ‘de universiteit wil geen werkzoekenden meer opleiden, maar mensen die banen scheppen.’ Precies, u wordt tegenwoordig opgeleid om ondernemer te worden. Of u nu bedrijfskunde, natuurkunde, scheikunde of filosofie studeert, een eigen onderneming is het medicijn voor alle kwalen.

Maar vrees niet, de RUG gaat nog meer doen om ondernemerschap te promoten! Zo moet ook het Van Swinderen Huys, een veredelde kroeg van de RUG, geleid gaan worden door studenten. Niet dat dit de eerste keus was van de RUG, maar een extern bedrijf in te huren bleek toch ‘wat ingewikkelder dan gedacht’. Koos Tervooren, voormalig fractielid bij studentenpartij Calimero, was betrokken bij het idee om studenten in te zetten om het Van Swinderen Huys te gaan leiden. ‘Een extern bedrijf inhuren is gewoon heel duur. Ik stelde wat gekscherend voor dat het dan wellicht een idee was om studenten in te zetten. Eigenlijk waren ze daar wel heel enthousiast over.’

Tervooren denkt dat als het Van Swinderen Huys een succes wordt, ook andere taken kunnen worden overgedragen aan studenten. Op deze manier kan de RUG de kosten voor het Facilitair Bedrijf beperken. Zo moet het mogelijk worden dat studenten een grotere rol gaan spelen in de kantines, als portier of in het Universiteitsmuseum.

De studenten ontvangen een vergoeding voor het fulltime bestuur, maar de vergoeding valt in het niets vergeleken met normale loonkosten. De instelling van een studentenbestuur lijkt daarmee een ordinaire bezuinigingsmaatregel van de RUG te zijn, die belachelijk weinig te maken heeft met het promoten van ondernemerschap.

Is dat goed? Het lijkt een win-win situatie te zijn, waarbij de RUG geld bespaart en de studenten ervaring kunnen opdoen. Toch knaagt er iets. Moeten studenten daadwerkelijk functies over gaan nemen van medewerkers, alles onder het mom van ervaring opdoen? De magere studiebeurs lijkt een redelijke vergoeding voor de studievertraging, maar waar blijft het geld voor de tijd, energie en arbeid die u erin steekt? Maar wat nog meer steekt is dat mensen hun baan dreigen kwijt te raken als gevolg van bezuinigingen, terwijl de RUG nogmaals de loftrompet over zichzelf blaast.

Zo’n drie procent van de Nederlandse studenten heeft op dit moment een eigen onderneming naast de studie, bleek onlangs uit een studie van de Erasmus Universiteit. Dat is niet veel. Vaak worden er echter al genoeg faciliteiten, colleges en seminars voor deze studenten aangeboden. Slechts de helft van de ondernemende studenten weet van deze voorzieningen. Nog veel minder maken er daadwerkelijk gebruik van. Ook bij de RUG werd al ondersteuning aangeboden aan ondernemende studenten. Bijvoorbeeld via Cube050, waar studenten tegen lage kosten een kantoor kunnen huren en advies kunnen krijgen. Is het dan echt nodig om een nieuw centrum op te zetten?

De focus van de RUG op zelfstandig ondernemen is natuurlijk in principe goed. Maar, zou de focus niet op andere zaken moeten liggen? Afgelopen weken zat de UB vol. Propvol. Terwijl er door de verbouwing, waar geen student op zit te wachten, ook nog eens minder effectieve plekken komen om te studeren. Het aantal contacturen staat bij veel studies onder druk. Er wordt gewerkt aan een beter koppeling tussen studie en arbeidsmarkt, maar ook deze is nog verre van ideaal.

Het is belachelijk dat de RUG zich richt op een paar honderd studenten, terwijl duizenden studenten extra aandacht verdienen. Lang niet elke student wil eigen ondernemer worden. Voor lang niet elke studierichting is eigen ondernemerschap zelfs maar een optie. Kijk in plaats van zulke doldwaze plannetjes nou eens naar wat de studenten echt willen. Voor de RUG lijkt echter ook te gelden wat Marktplaats al jaren predikt: ‘Als iets te mooi lijkt te zijn om waar te zijn, dan is dat ook meestal zo.’

Een gedachte over “Eigen ondernemerschap bij RUG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.