Kroegportret: de Metamorphose

Metamorphose

Deze maand in de regelmatig onregelmatig terugkerende rubriek ‘Het Kroegportret’: een coffeeshop. Omdat wij ook wel weten dat de gemiddelde student niet alleen bier drinkt in de kroeg, maar ook wel eens een jointje rookt. De Studentenkrant sprak met de mensen van coffeeshop Metamorphose in de Oude Boteringestraat, een van de gezelligste coffeeshops van Groningen.

In een klein pand tegenover de faculteit Filosofie (dat is inderdaad ironisch) zit een van de leukste coffeeshops van Groningen: de Metamorphose. Het is gezellig druk binnen als we er op dinsdagavond langs gaan. Hoewel er genoeg ‘halers’ zijn, mensen die binnenlopen om wat wiet te halen en meteen weer weggaan, zijn er ook een hoop mensen die blijven hangen, vertellen medewerkers van de Meta. Ze maken even een praatje aan de bar en drinken een kopje koffie, roken een jointje in de rookruimte of spelen een potje schaak. Veel klanten balen echter van het rookverbod dat sinds een aantal jaren in de Nederlandse horeca geldt. Nu kunnen ze namelijk niet meer aan de bar een baap opsteken en moeten ze daarvoor in de (niet al te grote) rookruimte plaatsnemen.

Het moet wel, want de Meta moet zich als coffeeshop zeer streng aan de regels houden. Niet alleen voor wat betreft het rookverbod, maar ook op een hoop andere gebieden. Zo mogen coffeeshops niet adverteren. Ook de Metamorphose kreeg daarmee te maken, toen de coffeeshop aanstekers had laten maken met als opdruk ‘Coffeeshop Metamorphose’. Dat mocht dus niet. Vandaar dat nu alleen nog ‘Metamorphose’ op de aanstekers staat. Ook sponsorde de coffeeshop sinds jaar en dag de Uitloper, maar daar kwam snel een einde aan nadat politieagenten een bezoekje hadden gebracht aan de shop en te kennen hadden gegeven dat adverteren toch echt niet mag. De verstandhouding met de autoriteiten is echter wel eens slechter geweest. Zo was het een aantal jaren geleden zo dat er met enige regelmaat een inval was en alles, van voorraden tot administratie, gecontroleerd moest worden. Inmiddels gaat het allemaal wat beter, maar een coffeeshop runnen blijft een bijzondere baan. Zo zijn ze bij de Metamorphose erg benieuwd naar het coffeeshopbeleid van de nieuwe burgemeester. Tot nu toe zitten we in Groningen echter redelijk goed. “Het gaat hier allemaal veel soepeler dan in het zuiden. Daar komen Belgen, Fransen en Duitsers naar de coffeeshops, hier hebben we alleen een handjevol Duitsers die langskomen.”

Drukte

Toen de Metamorphose begon was de lucht nog blauw, het gras nog groen en waren er nog tientallen coffeeshops in de stad. Dat zijn er inmiddels een stuk minder. Vandaar dat het in de Meta een stuk drukker is dan een paar jaren geleden. “Er blijven toch ongeveer evenveel mensen blowen”, merkt een medewerker droogjes op. Het gaat dan ook goed met de Meta, hoewel wel een aantal zaken moesten sneuvelen als gevolg van de drukte. “We serveerden bijvoorbeeld tot een jaar of twee geleden ook uitsmijters, maar daar zijn we mee gestopt. Het is gewoon te druk geworden.” Klanten kunnen alleen nog (een aantal varianten op) tosti’s bestellen. En natuurlijk thee, koffie en allerlei andere dranken.

Studenten

Werken bij een coffeeshop is een bijzondere baan. Zo komt er een heel divers publiek bij de Meta. “We zitten hier naast een vrij chique hotel (Hotel De Ville, red.) en daar komen regelmatig gasten van bij ons langs.” Ook studenten weten de weg naar de Metamorphose wel te vinden. Allereerst studenten filosofie, aangezien die de shop kunnen zien vanuit de kantine van hun faculteit, maar ook studenten van andere faculteiten komen regelmatig in de Meta. De coffeeshop heeft dan ook een goede naam onder studenten.

Interessant is bovendien dat onder de ongeveer vijftien medewerkers van de Meta heel veel oud-studenten zijn. Zo is er een oud-student Nederlands en Algemene Literatuurwetenschappen, en werkt er ook een oud-student Godsdienstwetenschappen. De medewerkers hebben verder de meest uiteenlopende achtergronden. Een aantal komen uit het noorden, maar zeker niet iedereen. Wel zijn werknemers erg honkvast: velen werken er al tientallen jaren en zijn nog lang niet van plan om weg te gaan.

De toekomst ziet er dan ook goed uit voor de Meta: de zaak loopt goed. Wel maken de medewerkers zich zorgen over het coffeeshopbeleid van de regering. Het lijkt de wet van de remmende voorsprong: Nederland wordt inmiddels aan alle kanten ingehaald als het gaat om softdrugsbeleid. “Wij mogen bijvoorbeeld geen wiet inkopen, maar alleen verkopen. Waar denken ze dan dat het vandaan komt? Als ze het gewoon zouden legaliseren, zou het voor alle betrokkenen een stuk soepeler verlopen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.