Tips & Tricks

Red de apenrots van de ondergang!

aap
Foto: e_monk

De houten apenrots verdwijnt uit de UB en daar plengen wij op de redactie hete tranen om. Volgens de SOG was maar 13 procent van de studenten tevreden over de herinrichting van de eerste verdieping van de UB en dit is onterecht. Laten we de apenrots eens met andere ogen bekijken.

De constructie is opgebouwd uit houten blokken en lijkt te refereren naar de beschaving van de Oude Egyptenaren, die geroemd werden om bouwwerken waarbij het bouwmateriaal op een vergelijkbare manier werd opgestapeld, ook wel piramides geheten. De UB en de RUG maken hiermee een statement dat haar studenten net zulke innovatieve geesten hebben als de Oude Egyptenaren vierduizend jaar geleden.

Verder kan gezegd worden dat de apenrots een centrale ligging heeft in de plattegrond van de eerste verdieping van de UB. Zij staat hoog en verheven boven de omliggende computers die een constante informatiestroom leveren. De apenrots is daarmee letterlijk een rots in de branding. Op deze manier dient zij ook als metafoor voor de afstand die bewaard dient te blijven tussen onderzoeksobject en subject, wat natuurlijk een zeer belangrijk grondbeginsel van de wetenschap is.

Tot slot kan gezegd worden dat de naam ‘apenrots’ een knipoog is naar de evolutietheorie van Charles Darwin. Studenten worden gedwongen tot kritisch nadenken wanneer zij plaatsnemen op de apenrots. Door kritische vragen te stellen komt men tot innovatie, en het is innovatie die de mens tot een hoger plan brengt. De term ‘apenrots’ herinnert ons aan de apen van wie we afstammen, maar het dwingt ons ook tot vernieuwing.

De volgende keer dat je dus in de UB zit en een blik werpt op de apenrots, denk hier dan aan. Confronteer jezelf ermee en laat het besef komen. De apenrots moet blijven. Het maakt ons tot wie we zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.