‘De nieuwe RUG-website is te vroeg de lucht ingegaan’

Even wennen was het zeker: de website van de RUG heeft een flinke make-over gekregen. De nieuwe site moest een verse ‘look & feel’ krijgen en het onder meer makkelijker maken informatie te vinden. Maar juist op dat punt schiet de nieuwe site nog tekort, stelt Koos Tervooren, fractielid voor Lijst Calimero in de Universiteitsraad. Voor veel studenten zou het namelijk niet duidelijk zijn dat de site zich in tweeën heeft opgesplitst: een extern deel waar bijvoorbeeld studiekiezers terecht kunnen, en een intern deel waar persoonlijke studie-informatie voor de student te vinden is. Een valse start, vindt hij.

Het nieuwe interne deel is gedoopt tot My University. Ook al merkt Lijst Calimero dat steeds meer studenten daar op de hoogte van zijn, het blijft volgens hen nodig dat er nog gewerkt gaat worden aan de naamsbekendheid van My University. Piet Bouma, hoofd Communicatie van de RUG, meent dat het normaal is “dat gebruikers moeten wennen aan een nieuwe opzet.” Toch gaat de universiteit actie ondernemen door middel van een extra mailcampagne. “Daarnaast zijn we aan het bekijken of we aan de vormgeving iets kunnen veranderen, waardoor het verschil tussen de publieke site en My University duidelijker wordt”, aldus Bouma. Uiteindelijk moet het “mogelijk worden om na één keer inloggen automatisch toegang te krijgen tot alle benodigde systemen inclusief My University. Dan heeft niemand meer een excuus om zijn informatie niet te kunnen vinden.”

Tervooren ziet zeker de pluspunten van de nieuwe webstek, zoals de overzichtelijke vormgeving, maar hij kaart ook een tweede probleem aan. De site is nog niet helemaal volledig. “Bij veel pagina’s krijg je nog een foutmelding.” Daar wordt hard aan gewerkt, zegt Bouma, maar hij wil het probleem bij de bron aanpakken. “We besteden veel aandacht aan de professionalisering van webredacteuren. Het is niet meer iets dat je even naast je andere werk doet, maar je moet echt verstand van zaken hebben. Dan kunnen we het aantal fouten zo klein mogelijk houden, helemaal uitsluiten kun je ze natuurlijk niet.”

‘Valse start’

Het grootste kritiekpunt van Lijst Calimero blijft dat de site met een valse start begonnen is. “Ze hebben hem in feite te vroeg de lucht ingeknald”, stelt Tervooren. Daar is het hoofd Communicatie het niet mee eens. “Een website is nooit af, maar is altijd in ontwikkeling. Er was onder druk van de deadline de maanden daarvoor keihard aan gewerkt door faculteiten, diensten en de centrale webredactie. Dan moet je de livegang niet blijven uitstellen. Natuurlijk waren er eerst kinderziekten. Maar we kregen vanaf het begin veel positieve reacties van buiten. Studenten moeten zeker even wennen, maar de meeste gebruikers zijn enthousiast over de verbeterde navigatie en aantrekkelijke vormgeving.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.