MARUG: Destination Digital

Ons leven digitaliseert met de dag. Zoveel weten we inmiddels wel. Ook dat dit een enorme impact heeft op ons dagelijkse leven is inmiddels bekend. Maar ook voor bedrijven en hun relatie naar klanten toe heeft de digitalisering enorme gevolgen. Het contact met de lokale kruidenier is al lang niet meer wat het ooit is geweest en bedrijven zullen nieuwe (online) marketing strategieën moeten bedenken om de aansluiting te blijven houden. MARUG speelt in op deze trend en richtte hun jaarlijkse congres in op de digitale marketing: Destination Digital.

Foto: Danny Dutch

Meer dan 500 geïnterreseerden kwamen op dit evenement af in de Martiniplaza en ook de Groninger Studentenkrant kwam even buurten. Online marketing richt zich deze dagen meer en meer op de social media en daarom had MARUG de gigant onder de social media uitgenodigd voor een lezing: Arno Lubrun, CEO van Facebook Benelux. Weinig verrassend sprak hij over hoe je als bedrijf of vereniging Facebook succesvol kan inzetten en relaties kunt opbouwen met mensen vanuit de hele wereld. Zo nam hij als voorbeeld het succesverhaal van Obermutten, een piepklein Zwitsers dorp dat op hun Facebook pagina meer dan 45.000 fans wist te vergaren (ter vergelijking: Groningen heeft net iets meer dan 20.000 fans).

Het geheim van Obermutten was eigenlijk heel simpel: van elke nieuwe fan werd de profielfoto geprint en opgehangen op het lokale informatiebord. Het was bedoeld om vooral kleinschalig wat extra aandacht voor het dorp te krijgen, maar inmiddels hangt het hele dorp vol met profielfoto’s van hun fans. En dankzij het uitgebreide netwerk van Facebook heeft Obermutten via vrienden van vrienden inmiddels een bereik van 75 miljoen gebruikers. Het resultaat is dat dit kleine dorp inmiddels over de hele wereld bekend is en jaarlijks te maken krijgen met touringbussen vol Japanners.

Uiteraard zal niet elke Facebook pagina uitgroeien tot zo’n daverend succes, maar dat neemt niet weg dat Facebook de gelegenheid biedt voor zowel grote bedrijven als kleine start-ups om op een goedkope manier contact op te bouwen en te onderhouden met hun fans en klanten op een vaak veel persoonlijkere manier dan we gewend zijn van de massamedia.

Toch was er aan het einde een prangende vraag uit het publiek: hoe lang denkt Facebook nog te kunnen blijven bestaan? Immers, hoe lang is het geleden dat we allemaal op Hyves en MySpace zaten? Lubrun was er van overtuigd dat Facebook echt nog niet zo snel zou verdwijnen, maar belangrijker nog: social media zal niet meer weg te denken zijn. En dat laatste is vooral belangrijk voor degene die een carrière in de marketing ambiëren, want met enkel de traditionele marketing kom je er niet meer. De digitale wereld maakt inmiddels teveel deel uit van de ‘echte’ wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.