Interview

Hoe ligt de student in de markt?

Mocht je om half zes ’s ochtends de illusie hebben dat een broodje haring je beter zal laten voelen of ben je gewoon een keer klaar met het beperkte aanbod van de lokale Albert Heijn? Ze lijken er altijd te staan en iedereen kent hun gezichten. Maar wie zijn de mannen die op de Vismarkt door weer en wind hun handelswaar aanprijzen, en belangrijker misschien: wat vinden ze van ons?

De Groningse student doet het zo slecht dus niet in de ogen van de marktkooplui. Ondanks het nachtelijke gebral en het ongevraagde naakt blijven wij zeer welkome klanten. Alleen bij de Belg van Waterloo, de marktsnackbar die toch best populair is onder studenten, lijkt de liefde van één kant te komen. Zij hadden als enige namelijk geen tijd en vooral geen zin in studenten. Blijf bij de rest vooral ’s nachts aankloppen voor een haring of een droge worst en ga een ‘lekker bakkie koffie’ halen bij Bert Zwier!

Slager Peter Wilner

Slager Peter Wilner
Foto: Danny Dutch

“Bijna alles mag hier.” Peter Wilner helpt studenten ’s ochtends graag aan een metworst. Vaak komen ze ’s middags dan nog terug om hun avondeten bij ons te kopen. “Zolang ze maar niet dronken met me willen discussiëren over mijn favoriete vlees. Ik kom dan net een uur uit m’n nest en om dan met ze te kunnen levelen moet ik zelf ook een flinke borrel op hebben.” Verder heeft Wilner een goede band met studenten. “Laatst lag hier nog een student zijn roes uit te slapen in mijn kraam, toen ik steeds over hem heen moest stappen heb ik hem maar naar huis gebracht.”

“Een paar jaar geleden ben ik door een Vindicathuis meegevraagd voor een avondje op hun kroeg. Het was daar ‘stadjersweek’ en ik mocht mee als hun favoriete stadjer. Het was een maffe avond maar dat soort contacten maken de Groningse markt juist zo mooi.”

Marktslager Martijn van der Zwaag

Marktslager Martijn van der Zwaag
Foto: Danny Dutch

Wat mij betreft is de Vismarkt verreweg de leukste markt van Groningen. “De bejaarden op de markt in Vinkhuizen vind ik toch een stuk minder interessant.” In de laatste tien jaar hebben de studenten ook wel voor een mooie ontwikkelingen gezorgd bij ons op de markt. Om de een of andere reden hebben de studentenhuizen besloten dat hun jongste bewoners op dinsdagavond de inkopen moeten doen voor het avondeten. En dat moet dan verplicht op de markt! Dat is natuurlijk prachtig voor onze zaken maar het is ook mooi dat we de studenten zo wat beter leren kennen. Met de meesten heb ik erg goed contact, ook ’s ochtends kunnen ze bij mij aankomen voor een stuk vlees.”

Visboer Andre Smit

Visboer Andre Smit
Foto: Danny Dutch

“We heten hier allemaal Andre.” Andre Smit is misschien wel de bekendste naam van de Vismarkt. “In 1950 is mijn vader, Andre uiteraard, begonnen op de Groningse markt.”
“We zijn eigenlijk altijd heel blij geweest met de studenten in de stad.”
“In de kleine uurtjes van de donderdagnacht komen er wel eens bezopen studenten helpen bij het opbouwen van de kraam. ‘Dat klinkt trouwens mooier dan het is hoor’. Het kost ons meer tijd dan dat het iets oplevert maar de ervaring leert dat je ze maar beter hun gang kan laten gaan. Dronken studenten kunnen nog wel eens lastig worden.”

“Soms leveren ze echter ook goede verhalen op. Vorig jaar kwam er met de lading een keer een haai van twee meter mee. We hebben hem voor de gein maar op het ijs gelegd want het is eigenlijk een volstrekt onverkoopbaar product. Maar niet in Groningen. Vrijwel direct stond er een groep wild enthousiaste studenten om dat beest heen en we hebben er uiteindelijk nog 25 euro voor gekregen. Een uur later hadden we wel een agent van de milieudienst op ons dak. Hij vermoedde dat wij iets te maken hadden met de meterslange haai die gevonden was in de vijver van het Noorderplantsoen. Dat had ‘ie op zich goed gezien natuurlijk. ‘Uiteindelijk mocht ik dat beest er zelf uit gaan vissen maar om dat soort geintjes kan ik wel lachen.”

Visboer Bert Zwier

Visboer Bert Zwier
Foto: Danny Dutch

Bert Zwier, beter bekend als de zingende visboer, heeft op de markt een cultstatus verworven door YouTube hits als ‘Zomersproetjes’ en ‘Lekker bakkie koffie’. “Het is een mooie groep, de mensen van de Groningse markt”, vertelt Bert. “We groeien met elkaar op. Ik vind het altijd wel gezellig zo ’s ochtends een paar studenten over de vloer. Van mij kunnen ze een bakkie koffie krijgen hoor. Je maakt de gekste dingen met ze mee, ik heb hier genoeg blote konten zien langskomen. Ik zou de studenten willen meegeven: trek je niks aan van de politiek en blijf lekker lang in Groningen hangen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.