Heibel in onderwijsland

Hervormingen die jij voor je kiezen krijgt

[dropcap]V[/dropcap]oorbij met de pret. Van alle kanten wordt bij studenten geld weggehaald. Omdat wij door het woud van maatregelen geen boom meer konden zien, en ervan uit gaan dat de gemiddelde student niet veel wijzer is dan wij (een gevaarlijke aanname, dat weten we), hebben we de belangrijkste hervormingen in onderwijsland op een rij gezet.

Onderwijshervormingen

Prestatieafspraken

Het kabinet heeft met universiteiten afspraken gemaakt over de onderwijskwaliteit en het studiesucces van studenten, profilering van onderwijs en zwaartepuntvorming in onderzoek. Met de RUG is onder meer afgesproken dat 70% van alle studenten hun bachelor nominaal +1 moeten afronden en 80% van alle docenten een Basis Kwalificatie Onderwijs moeten bezitten. Ook moet het aantal contacturen naar minimaal twaalf per week en wordt het aantal bachelors met 17 verlaagd door middel van brede bachelors. Deze maatregelen moeten vóór september 2016 gehaald zijn. Het niet nakomen van de prestatieafspraken heeft financiële gevolgen; in 2016 is zeven procent van het totale budget voor hoger onderwijs gekoppeld aan de afspraken. Of de maatregelen gaan leiden tot kwaliteitsverbetering in het onderwijs is nog maar zeer de vraag. Universiteitsraadslid Berthil Bos: “Studierendementscijfers zijn niets meer dan dat, cijfers. Die moeten niet als voorwendsel worden gebruikt voor maatregelen als BSA of harde knip.”

Welkomstgesprekken

Niet meer ondoordacht een studie binnenstrompelen. Dat is wat de RUG in de toekomst wil verwezenlijken met welkomstgesprekken. Iedere aankomende student gaat in gesprek met een docent of studiebegeleider van de opleiding naar keuze. Wat verwacht de student van de studie? En wat wordt van de student verwacht? Is de student genoeg gemotiveerd de studie succesvol te beginnen? Laat staan af te ronden? Het College van Bestuur wil meer studenten op de juiste opleiding en daar moet deze maatregel voor zorgen.

Een dwingend karakter zullen de welkomstgesprekken niet hebben. Een advies van de studiebegeleider de studie niet gaan volgen kan door de student in de wind worden geslagen. De maatregel gaat gelden voor studenten die vanaf april 2013 aan de RuG gaan studeren.

Van basisbeurs naar sociaal leenstelsel

Het voorstel over de afschaffing van de basisbeurs, gemaakt door Minister van Onderwijs Jet Bussemaker, is al lange tijd een nagelbijter voor aankomen studenten (en hun ouders). Voor studenten die instromen in het studiejaar 2014/1015 zou het voorstel kunnen betekenen dat ze in plaats van de basisbeurs, een lening krijgen. Met als gevolg: huizenhoge schulden. Volgens pessimisten zou dit weleens het einde kunnen betekenen van het studentenleven zoals we dit nu kennen. Een jaartje vertraging door bijvoorbeeld deelname in een bestuur zou immers hoge kosten met zich meebrengen. Maar voorlopig is er nog geen man overboord. Groen Links ligt lekker dwars en stemt tegen, dit tot ergernis van de voorstanders VVD, PvdA en D66. Afwachten geblazen! Met naar alle waarschijnlijkheid een tijdslimiet, een deel van de oppositie wil namelijk dat het kabinet het leenstelsel voor studenten van tafel haalt als er op 1 juli nog geen parlementaire steun is gevonden.

Strengere eisen ten aanzien van de jaarinschrijving

Zag de RUG normaliter een verlate inschrijvingen door de vingers, vanaf 1 september 2013 wordt dat een ander verhaal. Na 1 september gaat de poort dicht en kun je pas in februari weer instromen. De RUG te laat machtigen je collegegeld te mogen afschrijven betekent dat je inschrijving niet is voltooid, met als gevolg dat je inschrijving niet voltooid is. Stiekem toch de studie volgen zit er niet in aangezien je Nestor pagina na 15 dagen wordt afgesloten. Ook studiefinanciering kun je niet meer ontvangen. Deze maatregel geldt niet alleen voor verse eerstejaars. Ook bachelor studenten die van plan waren halverwege februari in te stromen in de master zullen, vanwege de harde knip maatregel, hiermee te maken krijgen. Gehoopt wordt dat aanstaande studenten, samen met maatregelen zoals het welkomstgesprek, zo een bewustere studiekeuze maken.

Studentenreisrecht

Bij het financieel uitkleden van de student, kan natuurlijk ook het studentenreisrecht niet ontbreken. Nadat eerder al de looptijd van het OV werd ingekort naar de nominale duur van bachelor+master+1 jaar, zullen vanaf 1 januari 2016 de gratis reisjes naar papa en mama waarschijnlijk helemaal verleden tijd zijn. Vanwege de contracten met de NS zal deze wijziging gelukkig nog minstens 3 jaar op zich laten wachten. Ouderejaars studenten zullen waarschijnlijk dan ook weinig hinder van deze maatregel ondervinden. De eeuwige student is immers een uitstervend ras. Mochten de plannen allemaal doorgaan, dan wordt het reisproduct waarschijnlijk omgezet in een kortingskaart. Er is overigens 1 groep die wel voordeel ondervindt van deze maatregel. In tegenstelling tot andere jaren zal ook een mbo-leerling nu een reisvoordeel kunnen krijgen. Blijkbaar valt het volgen van een mbo-opleiding vanaf 2016 ook onder studeren.

Tweede studie

De 1771 euro die wij elk jaar aftikken om te mogen studeren is eigenlijk maar een schijntje vergeleken bij het daadwerkelijke bedrag wat een student kost. De rest wordt allemaal gesubsidieerd. Vanaf heden geldt voor een tweede studie echter niet meer het wettelijk collegegeld (die 1771 euro) maar het instellingscollegeld. Hoe hoog dit bedrag is hangt af van de studie die je kiest en de instelling waaraan je die volgt, maar is in ieder geval hoger dan 1771 euro. Bètastudies zijn in de regel een stuk duurder dan alfastudies.

Er zijn nog wel een aantal uitzonderingen. Dit is het laatste jaar dat je een tweede studie kan beginnen tegen het wettelijk collegegeld tarief, indien je hieraan begint voordat je eerste studie is afgerond. Een tweede studie in de zorg of het onderwijs is tot en met dit jaar ook mogelijk als je de eerste studie al hebt afgerond. Na dit jaar geldt alleen nog een uitzondering voor studies in de zorg en het onderwijs. Indien je niet eerder een opleiding in de zorg of het onderwijs hebt gevolgd, kan je een tweede studie in deze richting doen tegen het wettelijk collegegeld. Bij elke andere tweede opleiding wordt het diep in de buidel tasten.

Harde Knip

Veel studenten hebben hier al mee te maken. De harde knip. Heb je nog niet al je bachelor vakken afgerond, dan mag je niet aan je master beginnen. Deze regeling kan knap lastig voor je uitpakken, haal je bijvoorbeeld een vak van vijf ects niet, en wordt dit vak maar één keer per jaar gegeven, dan mag je gewoon even een half jaar wachten voor je het vak weer kan volgen. Anders gezegd: je wordt genoodzaakt een half jaar te doen over vijf studiepunten.

Deze maatregel geldt voor studenten die in 2009 met hun studie zijn begonnen. Studentenpartijen in de Universiteitsraad proberen voor elkaar te krijgen dat elk vak in het laatste bachelor jaar van de studie in beide semesters wordt gegeven. Natuurlijk gaat er van een jaar studievertraging een motiverende dreiging uit. Maar studenten een jaar uit hun neus laten eten…. Op wat voor manier is dat efficiënt? Joost mag het zeggen.

Een Bindend Studie Advies van 50 studiepunten

Het BSA ofwel ZVD. Het Zwaard van Damocles welke eerder al op 45 studiepunten lag, wordt waarschijnlijk verhoogd naar 50 punten. Haal je in het eerste jaar de 50 punten niet, dan wordt je zonder pardon van de opleiding geknikkerd. Gevolg: een stagnerend studentenleven en dalende instroomcijfers.

Overigens, bij een verhoging van het BSA naar 50 punten gaat het waarschijnlijk niet blijven. In Rotterdam is men onder de noemer nominaal = normaal al aan het experimenteren met een BSA van 60 punten. Dit lijkt ook in Groningen het toekomstscenario, hoe beroerd dit ook mag klinken. Onder de neutraal klinkende benamingen als ‘learning communities’ of ‘jaarklassen’ wordt deze maatregel als vanille vla door je strot geduwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.