Actueel

Een ode aan speciaalbier

Speciaalbier is een van mijn liefdes en dat bedoel ik niet als grap. Een hobby zou je het zelfs kunnen noemen. Na een lange dag studeren is afsluiten met een heerlijk koud biertje natuurlijk bizar lekker, maar als dit ook nog eens een speciaalbiertje is, dan heb je me veroverd. Het maakt niet uit wat het is, een IPA, blondje of een bock, van mij mogen ze allemaal.

Je kunt speciaalbier tegenwoordig bijna overal verkrijgen. In de supermarkt, de kroeg om de hoek en die hipstertent uit de stad. Leuke tip, mocht je net als ik een speciaalbier fanaat zijn, ga dan eens langs bij De Pintelier. Leuke tent, veel keuze en ook nu verkopen ze nog interessante speciaalbierpakketten.

Waar was ik gebleven? Ohja, je kunt je kont niet keren of je komt wel weer een plek tegen waar speciaalbier wordt verkocht. Het liefst met één of andere nonchalante naam als “Tante Toos”. Waarom? Ik denk om het zo lekker gewoon te houden. Decadent gedrag past nou eenmaal niet bij bier. Dat laten we gewoon lekker over aan de prestigieuze wijnkenners die liever alles net zo hard weer uitspugen in een emmer. Zonde, als je het mij vraagt.

Maar waar komt speciaalbier eigenlijk vandaan? En waarom is het nu zo ontzettend populair? Wettelijk gezien is er geen term die definieert wat speciaalbier is. In de volksmond wordt speciaalbier dan ook gezien als bier dat anders smaakt dan een normaal pilsje. Het blijkt dat bier vroeger al veel werd geconsumeerd. In de middeleeuwen werd bier gedronken alsof het water was. Puur omdat het water te veel vuil en bacteriën bevatte waardoor mensen ziek werden. Uiteraard kies je liever voor een pilsje dan om de haverklap naar je grond in de gat te moeten rennen om je behoeften te doen. Bier was, en is, dus een erg populaire drank.

En dat was het punt dat er meer bier gebrouwen moest worden. Doordat de consumptie zo hoog lag, ontstonden daadwerkelijke pubs en brouwerijen die hun eigen twist gaven aan het brouwproces van het bier. Pas na de industriële revolutie is het brouwproces zodanig gemechaniseerd dat er ruimte kwam om te experimenteren. Entering: Speciaalbier.

Waar normaal bier soms als een ordinaire drank gezien kan worden, heeft speciaalbier toch iets meer charme. Niet om iemand te beledigen, maar om een voorbeeld te geven van de manier waarop bier als een ordinaire drank beschouwd kan worden, klik even hier. Zoals ik al zei, speciaalbier daarentegen is mega hip. Mensen zijn gek op ambachtelijke of juist eigentijdse nieuwe tenten waar ze veel speciaalbier verkopen. Lokale bierbrouwerijen waar ze enkel speciaal brouwen, worden dan ook stuk voor stuk uit de grond gestampt. En dat is boffen, voor een speciaalbier liefhebber als ik.

De reden dat speciaalbier een hobby van mij geworden is, is door de app Untappd. Nu vraag je je vast af, wat moet je daar in godsnaam mee? De app geeft je eigenlijk de mogelijkheid om een speciaalbiertje, dat je hebt gedronken, vast te leggen door middel van een foto, locatie en getal dat je aan het biertje toewijst. Naast dat je een locatie kunt toevoegen, kun je ook je vrienden taggen in een zogenaamde “Check-in” en kun je kritiek leveren op het desbetreffende bier. Het klinkt nu een beetje als een soort Instagram voor bier, en dat is het eigenlijk ook. Maar geloof me als ik je vertel dat het ontzettend verslavend is. Inmiddels ben ik op het punt dat ik een half uur voor de bier schappen in de supermarkt sta, op zoek naar speciaalbier dat ik nog niet gehad heb, en controlerend welke bieren ik juist al wel heb gedronken. Ja, ik ben er zo een.

Dan zal ik je ook maar laten zien wat dan precies mijn favoriete speciaa bieren zijn. Als ik zo vrij mag zijn, dan bied ik je hieronder een top vijf aan van mijn favoriete bieren en hun ontvangen cijfer.

  1. Maredsous Tripel: 4.75 / 5 (Abbaye de Maredsous)
  2. Elvis Juice: 4.50 / 5 (Brewdog)
  3. Doerak: 4.50 / 5 (Van Moll)
  4. Blurred Lines: 4.50 / 5 (Jopen)
  5. Grand Prestige: 4.25 / 5 (Hertog Jan)

En naar mijn mening het minst lekkere speciaalbier? Alles waar geen alcohol in zit natuurlijk. Niet alleen is het bijna even duur als speciaalbier met alcohol, het smaakt ook op een of andere manier altijd naar Shandy. Niet aankomen dus. Kortom, ik adem, drink en aanbid speciaalbier. Ik raad je dan ook zeker aan om Untappd te downloaden. En zoek me vooral op, dat vind ik alleen maar leuk!