ActueelStad & Universiteit

SOG over de Universiteitsraad

Sinds maandag kun je via Webelect je stem weer uitbrengen op een partij voor de Universiteitsraad! Wie wil je dat jou vertegenwoordigt?

 Ik sprak Nienke de Jong, nummer 6 op de lijst van SOG, een van de bekendste partijen. SOG is de oudste studentenpartij, en van oudsher houden ze zich veel bezig met de connectie tussen de universiteit en het verenigingsleven. Wij van de studentenkrant zijn benieuwd wat SOG nog meer van plan is, en wat de studenten die SOG willen representeren drijft. 

Nienke geeft al snel aan dat SOG een partij is die dicht bij haar ligt, met name vanwege het thema duurzaamheid. Nienke is gestart aan een tweede bachelor. Toen ze hiernaar op zoek was, kwam ze erachter dat er heel weinig bachelors te vinden zijn die als thema duurzaamheid en milieu hebben. Inmiddels studeert ze naast International Relations and Organizations ook Environmental sciences. “ Ik vond dat zo verbazingwekkend, want wat is er nu actueler dan dat? Ik besloot dat ik me wilde inzetten om duurzaamheid een groter en belangrijker thema binnen de universiteit te maken, en kwam al snel bij SOG uit.” En dat is niet zo gek: SOG heeft namelijk als een van zijn speerpunten dat ze meer vakken over duurzaamheid willen zien. Daarnaast willen ze de studentenverenigingen meer betrekken bij de verduurzaming van de universiteit. 

Een ander punt dat SOG op de agenda heeft staan, is de actieve student. Wat ze hiermee bedoelen? 

“Dat naast het studeren zelf, er veel meer waardevols zit in een studentenleven. De activiteiten, de verenigingen en het sociale level spelen allemaal een grote rol in het onvergetelijk maken van een studententijd, aldus Nienke.” 

Een student klaarstomen voor een baan is niet alles waar het bij SOG om draait. Integendeel. “Haal juist uit die studentenjaren wat erin zit!”

Daarnaast maakt SOG zich hard voor meer erkenning van deze activiteiten. “Op dit moment kun je een heel bestuursjaar doen zonder de erkenning vanuit de universiteit die de SOG graag zou zien. Er is wel een profileringsfonds, maar nog beter zou het zijn om bijvoorbeeld een certificaat hiervoor te kunnen krijgen dat landelijk erkend wordt en als waardevol wordt gezien.”

Ten tijde van corona, heeft SOG meer om zich druk over te maken dan ooit. De UB is nog altijd dicht, en dat vinden ze problematisch. Studenten moeten nu thuis met huisgenoten in een krappe GK studeren. Hierom hielden ze op 6 juni een sit-in voor de UB. 1,5 meter afstand tussen de tafels, maar wel met een duidelijk punt: laat ons weer studeren, uiteraard met de regels van de overheid in ons achterhoofd. 

Er is zo veel om je als student mee bezig te houden, en Nienke drukt me op het hart: “Stem! Dit is dé manier om inspraak te hebben in wat er op de uni gebeurt, dus laat van je horen.”