ActueelStad & Universiteit

Privacyschending tijdens de Uraad verkiezingen

Vanaf vandaag, 8 juni, mogen alle studenten de nieuwe leden van de UniversiteitsRaad weer kiezen via WebElect. Dit is een website waar de kiezer alle kandidaten kan bekijken en zijn stem kan uitbrengen. Verschillende Universiteitsraad partijen komen met klachten over de werking en veiligheid van de website. WebElect kan het probleem niet meer verhelpen voor de verkiezingen.

Wanneer je bent ingelogd op WebElect om te stemmen, staan je wachtwoord en gebruikersnaam in de URL. Als je deze URL deelt, kan iedereen je inloggegevens daardoor zien. Ivi Kussmaul, lijsttrekker van Democratische Academie Groningen (DAG), waarschuwt studenten om de links die ze via e-mail ontvangen met niemand te delen. ‘Zolang de URL’s persoonlijke informatie bevatten is het niet veilig om de link te delen. Daarom sporen we studenten aan om de link vote.rug.nl of rug.nl/vote te delen.’

David Jan Meijer, lijsttrekker van De Vrije Student (DvS), maakt zich grote zorgen om deze vorm van privacyschending. ‘Het gaat hier om basale fouten, die mag je niet maken. Zeker niet als het gaat om gevoelige gegevens tijdens de verkiezingen.’ De Vrije Student heeft dit lek een paar weken terug aangekaart bij het Centraal Stembureau en WebElect, maar omdat WebElect dit niet meer kon repareren voor de verkiezingen, weigerden ze hen verder te woord te staan. 

Kussmaul laat weten dat de problemen met de link geen invloed hoeven te hebben op de verkiezingen, zolang de persoonlijke links niet gedeeld worden. Als dat wel gebeurt is DAG bang voor gestolen stemmen. 

DAG en DvS zijn erg ontevreden over WebElect. Meijer: ‘Wat ons betreft gaat de RUG niet langer met WebElect in zee. De privacy van studenten moet ten alle tijden gewaarborgd zijn.’ De Rijksuniversiteit Groningen heeft ons niet te woord willen staan voor dit artikel.