Cultuur

Afstudeerstruggels: wie kent ze niet

Na jaren van zwoegen (en hopelijk een geweldige studententijd) is het eindelijk zover: je mag gaan afstuderen. Maar zodra je eenmaal in dat afstudeerjaar zit, kom je erachter dat je er nog niet zo makkelijk bent als je misschien dacht. Die laatste vakken blijken toch echt de moeilijkste te zijn en dan hebben we het nog niet eens over het leed dat een thesis schrijven heet. Daar gaat je enthousiasme. De afstudeerstruggels zijn real

Bij sommige opleidingen is het mogelijk om niet gehaalde vakken eindeloos voor je uit te schuiven. Balen, daar kom je in je laatste jaar dus niet meer mee weg. Dit is hét moment waarop je toch echt dat laatste wiskundige vak of die vreselijk moeilijke opdracht moet halen. De druk is hoog want niet voldoende studiepunten is niet afstuderen. Schakel dus alle noodtroepen in. Van moeder, slimme medestudent tot professionele studiebegeleiding. Dit jaar ga je het helemaal anders doen.

Help, ik moet een scriptie inleveren

De moeilijkheidsgraad van ieder tentamen verbleekt bij de laatste opdracht die je als student te wachten staat: het inleveren van een goede scriptie. Begon je het jaar nog met frisse moed en zat je te brainstormen over een geschikt onderwerp, na de zoveelste uitdaging (begeleiders die niet snel reageren, opdrachtgevers die niet meewerken en respondenten die niet reageren) zakt de moed menig student toch echt in de schoenen. Goed nieuws: je bent niet alleen. Iedere student ervaart in deze fase van de studie de nodige struggels en het is niet erg om hulp te vragen. Werk dus samen met je medestudenten, vraag vrienden en familie om met je mee te denken en schakel eventueel externe scriptiebegeleiding in. Het is immers zonde om je laatste jaar door stress en frustratie te laten vergallen.

Nu wordt het serieus

Is het einde echt in zicht, dan blijkt dat ook nog eens behoorlijk spannend te zijn. Kon je het afgelopen jaar nog baden in de ongecompliceerdheid van het student zijn, na het afstuderen dreigt het serieus te worden. Biertjes, feesten en nachten doorhalen zijn omgeruild voor toekomstperspectieven. Een baan vinden, misschien wel (gedwongen) verhuizen uit je studentenwoning en nog meer verantwoordelijkheden krijgen. Des te meer redenen om dat laatste jaar vooral zo leuk en onbezorgd mogelijk te houden.

Vraag om hulp!  

Een belangrijke tip: schroom vooral niet om hulp te vragen. Des te makkelijker ga je door je scriptietijd heen en des te meer mensen kunnen een mening geven over jouw geschreven parel (of nog hoopje niks). Je past aan wat je wil aanpassen en komt misschien tot belangrijke inzichten waar je zelf nog nooit aan hebt gedacht. Ook externe hulp, buiten je familie en vrienden om, is een superfijne manier om net even de puntjes op de i te zetten. Niet alleen dat, ook gaandeweg kan een flinke duw in de goede richting soms wonderen doen. Het is niet erg om hulp te vragen! 

Ook vakkundig afrekenen met alle afstudeerstruggels? Studielab helpt je op weg!