Actueel

BOEL – de nieuwe Jeu des boules-bar in Groningen

Naast verscheidene poolcafés is er nu een nieuwe tent met ballen in Groningen. Op vrijdag 5 april ging aan de Nieuwe Ebbingestraat 163 jeu de boules-bar BOEL open. Naast badminton is jeu de boules de campingsport bij uitstek. Wij wilden dat vakantiegevoel wel even meemaken.

Bij jeu de boules denk je aan een sport voor bejaarden. Oudjes met gekromde ruggen die op een doordeweekse avond achter Ni Hao in het Stadspark hun tijd doorbrengen met het gooien van metalen ballen om zo dicht mogelijk bij een klein balletje te komen.

Ook denk je direct aan Fransen, die met een baret op hun hoofd, een gestreept shirt aan en een baguette over hun schouder proberen te bedenken hoe zij hun bal dichter bij het balletje kunnen leggen dan de tegenstander. Wij verwachtten dus een ruimte vol bejaarden, Fransozen en Franse bejaarden zittend aan tafeltjes met gehaakte kleedjes.

Het tegendeel was waar in deze jeu de boules-bar. Jongeren en jonge gezinnen keken met een drankje in de hand hun ogen uit. Het oudste in BOEL was het meubilair: tafeltjes en stoelen die uit een klaslokaal uit de vorige eeuw komen. De binnenkant van de bar heeft een industriële hipsteruitstraling.

Aan de muurschilderingen is speciale aandacht besteed. Lokale kunstenaars hebben de wanden voorzien van afbeeldingen die je via leuke knipoogjes duidelijk maken dat je in een jeu de boules-bar staat. Neem bijvoorbeeld de drie afbeeldingen van beroemde criminelen, onder wie Bonnie en Clyde, wier naam zo verbasterd is dat het iets te maken heeft met het ballenspel, of een Fransoos die heel hard “Merde!” roept.

Op de acht speelbanen hangt een leuke sfeer. Mensen die een balletje gooien, kleine kinderen die met gekleurde plastic ballen aan het sjeudeboelen zijn. Dit moet het nieuwe bowlen worden. Met je vrienden een drankje doen en een balspel spelen zonder dat je achterlijk gladde schoenen aan hoeft en er de hele tijd Justin Bieber door de speakers knalt: wij zien dit wel zitten.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.