ActueelOpinie & Debat

Hilarische verkiezingen: Provinciale Staten 2019


Heb je al eens goed gekeken naar de kandidatenlijsten voor de verkiezingen van de leden van de Provinciale Staten van Groningen? Is er iets dat je is opgevallen?

De verkiezingen voor de Provinciale Staten komen er weer aan (20 maart) en dat merk je overal: de stad hangt vol met posters, verregende campagnevoerders duwen je flyers in de hand en ook in de media zijn de verkiezingen dagelijkse kost.

Het kleine broertje van de gemeenteraads- en de landelijke verkiezingen is een vreemde eend in de bijt. Vier jaar geleden kwam minder dan de helft van de kiesgerechtigden opdagen. En dat terwijl de leden van de Provinciale Staten de leden van de Eerste Kamer kiezen.

Dit jaar is te merken dat de verkiezingen ongekend grappig zijn, als je er de humor van in kunt zien. Neem bijvoorbeeld Kees van der Staaij, die als gasthoofdredacteur bij WNL direct het programma wil afkondigen terwijl het net begonnen was. Of Martijn Koning, die regelmatig bij Jinek aanschuift en de meest hilarische en tenenkrommende campagnefilmpjes bespreekt.

Mensen hebben geen flauw idee waar de verkiezingen over gaan. RTL schoot zichzelf in de voet met een stelling over Zwarte Piet en vuurwerk bij Oud en Nieuw. Sommige partijen zien de verkiezingen als een ‘referendum over het kabinet.’ Tijdens de verkiezingen worden landelijke problemen aangehaald, terwijl de Provincies daar helemaal niet over gaan.

De gemeente Groningen heeft zelfs een Verkiezingskrant “in normale taal” voor iedereen die het allemaal niet begrijpt. Maar zelfs het internet begrijpt er niks van, want de link werkt niet.

Wanneer het dan landelijk wordt, hebben politici ook niet helemaal door wat ze gaan doen als ze gekozen worden. Mei Li Vos (PvdA) en Selçuk Öztürk (DENK), beiden lijsttrekker voor de Eerste Kamer, denken bijvoorbeeld dat ze in de Eerste Kamer een soort Tweede Kamertje kunnen spelen en allerlei wetsvoorstellen kunnen aanpassen. Zij hebben duidelijk niet opgelet bij maatschappijleer.

Maar even terug naar Groningen, waar je je ook afvraagt waar mensen nou helemaal mee bezig zijn. Op zondag 3 maart was onze premier, Mark Rutte, in Groningen voor een bakkie pleur op de Vismarkt. De straat, normaal geplaveid met stenen, was nu geplaveid met een tiental klimaatactivisten die daar lekker in de regen lagen te blauwbekken.

Op zich is er niks mis mee om je te laten horen voor het klimaat. We hebben immers maar één planeet. Maareh… Mensen, vanwaar al die Engelse slogans? Onze premier spreekt gewoon Nederlands en kan jullie dan ook prima verstaan in onze moedertaal.

De partijprogramma’s

Op de website kiesvoorgroningen.nl, waarop alle lijsttrekkers hun partij en standpunten voorstellen valt ook genoeg te lachen. Wist je bijvoorbeeld dat Groninger Belang een ringweg wil om Leek? Zie je het al voor je? Een dorp met ongeveer 20.000 inwoners, zijn eigen ringweg. Dan kun je de Groninger binnenstad ook wel een eigen ringweg geven.

Ook grappig is Ton van Kesteren van de PVV. Volgens hem moeten boeren twee dingen doen: ‘zorgen voor ons voedsel en voor banen.’ Het is net alsof de boeren in Groningen een aparte bevolkingsgroep zijn wier enige taak het voeden van de bevolking is. En oh ja, ze fungeren ook als uitzendbureau en de werkeloosheid is hun schuld.

‘GroenLinks gaat daadwerkelijk aan de slag,’ staat er bij een foto van lijsttrekker Nienke Homan. De partij vaart hiermee een andere koers dan de landelijke fractie (anders had de ChristenUnie nu niet in het kabinet gezeten).

De Partij voor het Noorden heeft de uitroeptekens ontdekt. Achter letterlijk elke zin staat er eentje. Behalve bij het zinnetje ‘Geen windmolens op land, maar op zee’, dat dus duidelijk niet zo belangrijk is.

Bij Forum voor Democratie is het CV van Bart van der Werf het partijprogramma. Helaas is er geen kaas van te maken wat Groningen moet met zijn ‘achtergrond in Marketing, Media en IT’ en waarom het van belang is dat hij uit Nuis komt. Er is sinds afgelopen weekend maar één Nuis echt belangrijk en dat is Kjeld Nuis met zijn twee wereldrecords.

Als student is een stem voor 50Plus vaak ondenkbaar, maar toch is er iets dat je wellicht aan het twijfelen zet. De partij streeft er namelijk naar ‘het openbaar vervoer voor minima en ouderen voordeliger, nog liever gratis te maken.’ Als student behoor je, zeker tegen het einde van de maand, tot de minimagroep. Toch leuk als je gratis naar thuisthuis kunt wanneer je je OV-kaart weer eens kwijt bent!

DENK heeft weer eens niet goed nagedacht. De partij wil een rechtstreekse intercity vanuit Groningen via Almere naar Amsterdam. Die er dus al is, maar dan met Den Haag als eindpunt (misschien is hij daarom lastiger te vinden).

Er zijn twee partijen die hun belangrijkste standpunten niet naar voren laten komen in hun programma. Bij de Partij voor de Dieren kun je nergens hun grote doel (stemrecht voor cavia’s en de paarden op de manege) vinden en bij de VVD zijn de bitterbal en het weglachen van problemen nergens terug te vinden. Een grof schandaal!

Tot slot houdt alleen de SP zich aan de teneur van de hedendaagse politiek. In een bijzonder agressief stukje proberen zij hun ideeën aan de man te brengen. ‘Viva la revolución!’ zullen we maar zeggen. Helaas is dat wel politieke zelfmoord, want de SP is op dit moment de grootste partij in de Groningse provincie.

De kandidatenlijst

Heb je al gevonden wat de Kandidatenlijsten voor de verkiezing van de leden van de Provinciale Staten van Groningen zo leuk maakt? Hier een kleine hint: de Provinciale Staten van Groningen heeft 43 zetels.

D’66, de VVD en Groninger Belang hebben dit niet begrepen. Alle drie de partijen hebben 50 mensen op de kieslijst staan. Dus zelfs als één van die partijen 100% van de stemmen krijgt, zijn er alsnog teleurgestelde kandidaten.

Bij elke kandidaat op de kieslijsten wordt ook de voornaam genoemd, misschien om hen bereikbaarder te maken of meer een gezicht te geven. Een partij die daar niet voor heeft gekozen is het FvD, die daardoor iets elitairs krijgt. Het kan ook zo zijn dat de kandidaten niet met naam en toenaam worden genoemd omdat zij zich schamen op de kieslijst te staan.

Tot slot is er nog één bizar gegeven. Als stemgerechtigde stem je voor de Provinciale Staten van de provincie waarin je woont. Het is best wel gek dat je als kandidaat níet in die provincie hoeft te wonen waarvoor je op de kieslijst staat.

Het FvD heeft vijf mensen op de lijst staan die niet in de provincie Groningen wonen. R.W. Camies woont in Emmen, J.W. Drukker woont in Stuifzand (net boven Hoogeveen), H. Omlo woont in Klazienaveen (net onder Emmen), R.J. Rooken woont in Muiderberg (onder de rook van Amsterdam) en J.W.E. de Vries woont in Amsterdam.

De helft van de mensen op de kieslijst van Forum voor Democratie woont dus niet in Groningen. Hoe kunnen zij er dan enig benul van hebben wat mensen in Groningen willen? Waarom zou je als Groninger stemmen op iemand die niet eens weet wat er in jouw provincie allemaal speelt?

Het zal je ondertussen niet verbazen dat ook DENK weer niet goed heeft nagedacht. Esat Yayláli komt uit Rotterdam, wat 246 kilometer van Groningen ligt. Als Yayláli wordt gekozen moet hij bijna drie uur reizen om een raadsvergadering bij te wonen. Die gewenste rechtstreekse intercity naar de Randstad wordt nu wel een stuk logischer, die is speciaal voor Yayláli bedoeld.

Als je klimaat hoog in het vaandel hebt staan, moet je dus niet stemmen op één van de reiszieke kandidaten van FvD of DENK. Laatstgenoemde partij is überhaupt een rare keuze voor Groningen, tenzij je graag wilt dat er 12 miljard kuub extra gas wordt opgepompt bij Slochteren (wat zij in 2017 in haar partijprogramma hadden staan. Het is onduidelijk of dat nog steeds zo is.).

Gelukkig sluit DENK bij de transitie naar duurzame energie geen bronnen uit, behalve die smerige kernenergie, wat overigens een van de beste opties is die de mensheid heeft. Check Zondag met Lubach even, daar wordt het je allemaal uitgelegd. Tenzij je een echte DENKer bent, dan trap je niet in deze feiten.

Zoek het zelf uit

De verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn een gigantische warboel van agressie, tenenkrommende betogen, onwetendheid en ook hier en daar wat hilariteit. De enige goede tip die de Studentenkrant je mee kan geven is om jezelf een beetje in te lezen in de verkiezingsprogramma’s of om een stemwijzer te doen bij gebrek aan tijd. Stem niet voor of tegen Rutte, maar stem voor de provincie Groningen. Landelijke politiek is namelijk heel iets anders dan provinciale politiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.