ActueelInterview

Keiweek gemist? Kiezeldagen komen eraan


Van 11 tot en met 15 februari vinden de Kiezeldagen plaats. Dit kleine zusje van de Keiweek wordt georganiseerd door 4 wat kleinere verenigingen om jou een tweede kans te geven een kijkje bij een studentenvereniging te nemen. Het is een week vol evenementen. Van een kroegentocht tot shotglaasjes verven tot open bijbelkring, voor iedereen is er een plekje.

”Optimaal student zijn, daar hoort een vereniging ook bij!”

Wieske Buist, bestuur Kiezeldagen

Maandagavond is de aftrap op het pand van Unitas, waar eerst een kroegcollege van Niels Bakker (student coaching) zal worden gegeven over het combineren van studeren en studentenverenigingen. Hierna is er een informatiemarkt met live muziek.

De organisatoren van dit jaar zijn Cleopatra, Bernlef, Unitas en GSV. Cleopatra heeft dit evenement al in 1987 opgericht.

Als ik aan de organisatie vraag wat we deze week echt niet mogen missen, is het antwoord gelijk de kroegentocht. ‘’De kroegentocht geeft een goed beeld van alle verenigingen. Je gaat bij elke vereniging langs en dat is gewoon heel leuk.’’

Is de Kiezelweek alleen voor nieuwe studenten?

‘’Nee, het is eigenlijk voor de mensen die al bezig zijn met hun studie en in het begin niet wisten of ze bij een vereniging wilden of niet. Het is voor iedereen die denkt ‘misschien wil ik toch nog wat meer doen met mn studentenleven.’ Optimaal student zijn, daar hoort een vereniging ook bij!’’

Waarom vindt dit pas na een half jaar plaats?

‘’Het is voor een tweede kijkje na een half jaar studeren. Dan weet je een beetje hoe je studie in elkaar zit en of je tijd over hebt om er een vereniging bij te doen. Toen ik lid wilde worden, dat is alweer vier jaar geleden, maar toen ik in de Keiweek zat, toen dacht ik echt: ‘ik weet niet of ik het wel aankan’ en zo’n Kiezel is dan heel mooi, dat je een tweede mogelijkheid hebt.’’

Is er iets anders aan deze verenigingen dan aan de grote verenigingen?

‘’Elke vereniging is anders en deze vier verenigingen pakken geen leden van elkaar af. Het zijn alle vier kleine verenigingen en Bernlef en GSV zijn wat meer toegespitst op een doelgroep, het is allemaal wat specifieker. Het is voor iedereen die iets kleiners zoekt.’’

Moet je je ook inschrijven voor de Kiezeldagen?

‘’Nee, je kunt gewoon langskomen!’’

De verenigingen:

Cleopatra ASG is een algemene en niet-traditionele studentenvereniging. Geen ontgroening en iedereen is welkom om gelijk tap diensten en commissies te doen. In het pand zit een bar met spelletjes, maar ook een danspaal, en het is vijf dagen per week geopend. Je kunt hier het hele jaar door lid worden.

F.F.J. Bernlef is een Friese vereniging, maar iedereen is er welkom! Fries, Twents, Groninger, als je maar van gezelligheid houdt. Er is geen ontgroening en je kunt gelijk lid worden van commissies. Bij deze vereniging kun je het hele jaar door lid worden.

De GSV, Gereformeerde Studentenvereniging, is een christelijke studentenvereniging met gereformeerde basis, die open staat voor iedereen. Het is een kleine vereniging die samen eet en Bijbelstudie doet, maar ook lekker biertjes drinkt op de soos. Er zijn vier pijlers waarnaar de activiteiten georganiseerd worden: de christelijke, intellectuele, sociale en de studentikoze. Je kunt hier alleen tijdens de Keiweek lid worden.

Unitas Studiosorum Groningana is een traditionele, studentikoze studentenvereniging, waarbinnen het draait om gelijkwaardigheid. Ook hier kun je alleen tijdens de Keiweek lid worden.

Voor het programma van Kiezeldagen ga naar kiezeldagen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.