Actueel

SOG: mogelijkheid om studententijd zelf goed en relevant in te richten

Het kan je haast niet zijn ontgaan: de studentenverkiezingen zijn weer begonnen. Vanaf afgelopen maandag zijn de vijf Groningse studentenpartijen bezig met het winnen van kostbare stemmen en let op: er kan nog tot morgen (vrijdag 18 mei) gestemd worden via https://vote.rug.nl/ ! Wij moedigen iedereen dan ook zeker aan dit te doen, want geloof het of niet, de studentenpartijen hebben meer invloed op het beleid van de universiteit dan je misschien zou denken. Nu snappen we dat je door alle flyers, sleutelhangers en condooms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom is de Studentenkrant speciaal voor de zwevende kiezer in gesprek gegaan met de lijsttrekkers en voorzitters van alle vijf de partijen. Wat zijn hun belangrijkste standpunten en waarom moet je op hen stemmen? Je leest het hier!

De Studenten Organisatie Groningen, oftewel SOG, is een oude rot in het vak. Al sinds 1972 draait ze mee als belangenbehartiger van de studenten. Ook deze week zijn de SOG-ers, met hun oogverblindend oranje vesten, niet te missen. Voor de UB, bij de ingang van het Harmoniegebouw, op het Zernike, overal vliegen de mandarijnen en knaloranje flyers je tegemoet. Wat hebben ze in petto? We spraken met Gijs Verhoef, de voorzitter van SOG.

Hé Gijs, hoe verloopt jullie week tot nu toe?
“Ja, goed! Ik vind het heel erg leuk om met mensen te praten over wat we dit jaar willen gaan bereiken. We hebben als fractie de afgelopen weken enorm hard gewerkt en ik merk dat er zoveel energie zit in het team. We zijn een hele hechte groep en daar geniet ik echt van.”

Vertel eens over jullie speerpunten. Waarom moeten we SOG stemmen?
“ SOG maakt zich nadrukkelijk sterk voor flexibel onderwijs. Dat ga je bij De Vrije Student waarschijnlijk ook horen, in de vorm van flexstuderen, maar voor ons is het breder dan dat. Wij vinden het belangrijk dat je de mogelijkheid krijgt je studententijd zelf zo goed en relevant mogelijk in te richten. Het moet niet alleen maar draaien om cijferlijsten, maar juist om de intrinsieke motivatie om aan je toekomst te werken. Denk bijvoorbeeld aan extra
vakken volgen, op hoog niveau sporten of stage lopen in het buitenland. Het zijn juist die dingen die je leiden naar wat je uiteindelijk wilt gaan doen. SOG wil ervoor zorgen dat studenten die mogelijkheid zoveel mogelijk krijgen door het studeren zo flexibel mogelijk te maken. We willen dus af van verplichte aanwezigheid bij colleges en tentamens op onmogelijke tijdstippen. Dit beperkt studenten enorm in hun mogelijkheden”.

Waarom moeten we überhaupt gaan stemmen? Hoeveel invloed hebben studenten nou eigenlijk?
“Nou, ik vind dat we moeten waarborgen dat we een orgaan zoals de universiteitsraad hebben, waarbinnen medezeggenschap op het allerhoogste niveau plaatsvindt. Er worden daar zaken besproken die van fundamenteel belang zijn voor iedere student. Het is dus hartstikke belangrijk dat jij de kans aangrijpt om te stemmen op een partij die jouw belangen het beste kan behartigen. En de input van de studentenvertegenwoordigers is zeker
invloedrijk. Zo heeft SOG er de afgelopen jaren voor gezorgd dat de UB langere openingstijden heeft, dat er gratis taalcursussen worden aangeboden voor internationale studenten en dat je een collegegeldvrij bestuursjaar kunt doen. We kunnen echt een wezenlijk verschil maken en daarom is het belangrijk dat studenten gebruik maken van hun stemrecht”.

En hoe komen jullie aan die stemmen? Hoe ziet jullie campagne eruit?
“De SOG draait inmiddels al tientallen jaren mee, dus we hebben uiteraard een grote achterban en naamsbekendheid. Maar daarnaast zit de uitdaging hem er natuurlijk in nieuwe studenten enthousiast te maken om te gaan stemmen. Kijk, sommige mensen zitten er niet op te wachten lastiggevallen te worden voordat ze de bieb in duiken. Dan kun je niet veel meer doen dan een mandarijn naar ze toe gooien en roepen “niet vergeten te stemmen hè?” Maar het leukste vind ik als je mensen aanspreekt op straat die echt geïnteresseerd zijn in onze standpunten. Het maakt mij niet eens zoveel uit waarop je uiteindelijk stemt. Ik vind het al hartstikke goed om te zien dat mensen zich goed willen oriënteren op de verschillende standpunten en hun stem niet baseren op een sleutelhanger of de belofte van meer stopcontacten in de bibliotheek”.

Wat is jullie doel voor het komende jaar?
“Ik hoop natuurlijk met een zo groot mogelijk team de studenten te mogen vertegenwoordigen in de universiteitsraad. Wij zijn van mening dat we belangrijke standpunten te verdedigen hebben die alle studenten aangaan, dus ik hoop dat we daarin wat kunnen betekenen het komende jaar. Daarnaast heb ik als doelstelling voor mezelf om ook de contacten met de andere partijen te onderhouden en een goede samenwerking neer te zetten. Uiteindelijk hebben we allemaal grofweg dezelfde missie: we willen het onderwijs verbeteren en de studenten een stem geven”.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.