Actueel

DAG: geen studentenpartij, maar studentenbeweging

Het kan je haast niet zijn ontgaan: de studentenverkiezingen zijn weer begonnen. Vanaf afgelopen maandag zijn de vijf Groningse studentenpartijen bezig met het winnen van kostbare stemmen en let op: vandaag (vrijdag 18 mei) is de laatste dag dat er gestemd kan worden via https://vote.rug.nl/ ! Wij moedigen iedereen dan ook zeker aan dit te doen, want geloof het of niet, de studentenpartijen hebben meer invloed op het beleid van de universiteit dan je misschien zou denken. Nu snappen we dat je door alle flyers, sleutelhangers en condooms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom is de Studentenkrant speciaal voor de zwevende kiezer in gesprek gegaan met de lijsttrekkers en voorzitters van alle vijf de partijen. Wat zijn hun belangrijkste standpunten en waarom moet
je op hen stemmen? Je leest het hier!

De Democratische Academie Groningen, oftewel DAG , noemt zichzelf geen studentenpartij, maar een studentenbeweging. Ik ging in gesprek met Bram Omvlee om uit te zoeken op welke fundamentele punten DAG zich onderscheidt van de andere partijen. En dat zijn er een hoop!

Vertel, wat maakt jullie zo anders dan de studentenpartijen?
“Nou, waar de andere partijen vooral doen aan symptoombestrijding, houden wij ons echt bezig met de onderliggende structuren die bepaalde problemen veroorzaken. Meer studieplekken in de UB is bijvoorbeeld een nobel streven, maar wij zien vooral dat er over de afgelopen vijftien jaar vanuit de universiteit alleen maar focus is geweest op groei en het aantrekken van zoveel mogelijk studenten, omdat dit geld oplevert. Je kunt dan inderdaad
meer studieplekken creëren, maar je kunt je ook afvragen of er misschien teveel studenten worden binnengehaald.
Daarnaast hebben wij werkgroepen die het hele jaar door samenkomen. We organiseren discussieavonden, schrijven artikelen en doen onderzoek naar wat er beter kan aan de RUG. Vanuit die meetings stellen we bijvoorbeeld kritische vragen in de U-raadvergaderingen en benaderen we ook andere politieke partijen. Zulke werkgroepen hebben de andere partijen niet”.

Oke, qua aanpak onderscheiden jullie je dus van de andere partijen. En hoe zit dat met jullie standpunten?
“Ja, daarin onderscheiden we ons inderdaad ook. Het gaat ons niet zozeer om de beslissingen binnen de RUG zelf; het hele besluitvormings systeem binnen de universiteit is toe aan radicale democratisering. We willen onze bestuurders op faculteits-en universiteitsniveau verkiezen, omdat er op dit moment te veel beslissingen worden gemaakt van bovenaf die totaal geen draagvlak hebben onder studenten en staf. Daardoor ontstaan structurele problemen. Dat willen we aanpakken door studenten en staf meer inspraak te geven in wie de verantwoordelijkheid krijgt over de toekomst van de universiteit. Waar we ons verder hele grote zorgen om maken is het rendementsdenken van de universiteit. Op dit moment wordt de kwantiteit wordt boven de kwaliteit van het onderwijs gesteld. Een voorbeeld hiervan is dat kleine studies, die niet rendabel zijn, worden afgeschaft, terwijl ze wel van grote academische waarde zijn. Deze problemen hangen grotendeels samen met het financieringssysteem dat de RUG hanteert. Dat moet radicaal op de schop. Helaas is dat een probleem dat ook nationaal moet worden aangepakt. Daarom zijn we ook in contact met kamerleden en met nationale kranten. We zitten er bovenop en
proberen op verschillende niveaus het probleem aan te pakken. Alleen op universiteitsniveau handelen is niet genoeg”.

Jullie houden er een andere campagnestrategie op na dan de andere partijen, leg uit!
“ Ja, dat klopt! We staan niet de hele week te flyeren, mandarijnen uit te delen en fietsen te verloten. Ons idee is dat de inhoud centraal moet staan. Bij verkiezingen waarbij de studenten helemaal niet weten wie de partijen zijn en waar ze voor staan, wordt iedereen door alle aandacht en het uitdelen van gratis spullen alleen maar afgeleid van waar het daadwerkelijk om gaat. Vandaar dat wij ervoor kiezen niet op die manier campagne te voeren. We zijn zeker te vinden deze week op bepaalde flyer-momenten, maar inderdaad iets minder prominent dan de andere partijen”.

Wat is jullie doel voor het komende jaar?
“We hopen dat we deze week niet alleen mensen hebben bereikt om op ons te stemmen, maar ook vooral dat ze zich willen aansluiten bij onze werkgroepen. Op die manier hopen we door te groeien en meer onderzoek te kunnen doen naar wat er beter kan op de RUG”.Dus lieve mensen, omarm de democratie, informeer jezelf en maak gebruik van je kostbare stemrecht. Check de website en facebookpagina van de Groninger Studentenkrant voor meer interviews met de andere partijen en vergeet niet vandaag te stemmen via https://vote.rug.nl/ .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.