Cultuur

Dizko, Dizko, oh-oh-oh

A.S.V. Dizkartes wordt vaak een beetje gezien als het maffe broertje van de traditionele studentenverenigingen van Groningen. Hier zijn geen dwingende tradities en regeltjes die je uit je kop moet leren op straffe van een glas koffiemelk. Spontaan en semi-undercover ging ondergetekende met drie huisgenoten op een doordeweekse donderdag even de sfeer proeven.

Gewoonlijk kom je buiten de open feesten het pand niet in als je geen lid bent. Gelukkig heeft het zo zijn voordelen als je huisgenoot bestuurslid is. Gevieren togen wij naar de kroeg na een geslaagd kerstdiner. Onze namen kwamen netjes terecht op de introduceelijst (die per avond maar tien plaatsen kent). Vervolgens werden met pen de getallen acht, negen en iets dat moest doorgaan voor een tien maar eigenlijk gewoon 1C was op onze handen geschreven. Cijfers corresponderend met onze plaatsen op de lijst.

Nadat we onze jassen hadden opgehangen kregen we de bestuurskamer te zien. We wilden toch wel eens weten waar onze huisgenoot elke werkdag te vinden is. Dit kleine doch gezellige kantoor staat en hangt vol met foto’s van oud-besturen, vlaggen, boeken, volle en lege wijnflessen, rare constitutiecadeau’s en andere zooi. Maar het leukste detail was toch wel de tandenborstel met tandpasta op een van de bestuursbureau’s.

De sfeer op de kroeg is heel gemoedelijk. Het is niet razend druk maar gewoon gezellig. Je wordt er niet op aangekeken als je een moment zonder bier in je handen staat of als je even geen zin meer hebt in bier maar gewoon even een frisje of een mixje wilt drinken. Niemand die je onder druk zet en vraagt of je “niet liever een lekker pilsje wilt hebben.” We hebben het weleens anders meegemaakt.

Uit de muziekboxen schallen lekkere hitjes die vrijwel iedereen kent en de meeste mensen dansen er dan ook lustig op los. Op een gegeven moment komt er een liedje langs waarvan ik vermoed dat het voornamelijk in de hitlijst van de plaatselijke peuterspeelzaal te vinden is, maar ach, dat heb je in de Negende Cirkel ook wel eens.

Tijdens een High School Musical-liedje wordt er door mee te blèren een band gesmeed met de DJ. Als we dan even later Mark Ronsons Uptown Funk aanvragen, wordt dat vrijwel direct gedraaid. Dikke pluspunten hiervoor, want in geen enkele kroeg in Groningen hebben we ooit meegemaakt dat je verzoeknummer zo snel wordt gedraaid!

Tegen een uur of vier, wanneer de kroeg al flink leeg is gelopen, besluiten we dat het mooi is geweest en gaan we op huis aan. Op de fiets praten we nog eventjes na. We komen tot de conclusie dat dat maffe broertje wel een leuk en gezellig lid van de studentenfamilie is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.