Recensie

Ritalin: vloek of zegen?

Steeds meer studenten gebruiken Ritalin. Het goedje lijkt een wondermiddel te zijn om je beter te kunnen concentreren op je leerstof. Ook worden de witte pilletjes geslikt of gesnoven bij het stappen – je schijnt er meer energie van te krijgen.

Lize* (21) en Piet* (21) hebben allebei wel eens Ritalin gebruikt om zich beter te kunnen concentreren tijdens hun uurtjes in de Universiteitsbibliotheek. Maar wat merkten ze dan precies? “Ik had een hele intense focus, ik had echt zin om te leren,” vertelt Piet. “Ik vond mijn lesstof veel interessanter en kon me echt veel beter concentreren op alles,” zget Lize.

Ook wordt Ritalin gebruikt door tijdens het uitgaan. Hier hebben Tobias* (23) en Carlijn* (22) ervaring mee. Tobias: “Ik kreeg heel veel energie. Als je moe bent, scheelt het echt wel op een avond.” Carlijn vertelt dat ze, als ze Ritalin op heeft, zin heeft om te dansen. “De hele nacht door. En doordat je zoveel energie krijgt, kan je dat ook.”

Merkten de studenten nog iets van bijwerkingen? “Ik kreeg last van trillende handen een een droge mond,” vertelt Lize. Piet vertelt dat hijzelf geen last kreeg van bijwerkingen, maar zijn vriendin wel. “Zij had er de volgende dag echt wel last van.” Tobias en Carlijn geven aan geen last te hebben gehad van bijwerkingen.

Maar zitten er dan geen negatieve kanten aan het gebruik van Ritalin? “Van Ritalin kun je hartklachten krijgen, wat natuurlijk erg gevaarlijk is. Ook kan je last krijgen van bijvoorbeeld hoofdpijn en misselijkheid,” vertelt Lizanne Schweren, hersenonderzoekster van het Universitair Medisch Centrum Groningen. “Maar het is gelukkig niet verslavingsgevoelig.”

Schweren doet onderzoek naar het effect van Ritalin op het kinderbrein. “In principe heeft het geen negatieve effecten voor de hersenen. Maar je moet er wel rekening mee houden dat de kinderen die ik heb onderzocht intensief worden begeleid door een arts.” Ze krijgen dus een toegewezen dosis en worden gecontroleerd op bijvoorbeeld hartritmestoornissen.

“Als je zelf met de medicatie aan de slag gaat, weet je niet hoe je lichaam op Ritalin reageert. Mocht het verkeerd gaan, dan weet niemand hoeveel je precies hebt geslikt.” En dat kan dus zeer gevaarlijk zijn.

Is Ritalin een vloek of een zegen voor studenten? Hoewel er dus niet per se negatieve bijwerkingen zitten aan het gebruik van Ritalin, brengt het gebruik zeker wel grote gezondheidsrisico’s met zich mee. Het is dus zeker niet verstandig.

*Dit is een schuilnaam. De echte naam van de geïnterviewde is niet gebruikt in dit interview, om deze persoon te anonimiseren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.