Cultuur

The Voice of Kira

Zoals het een echte artiest betaamt is Kira twee dagen te laat voor het interview, maargoed, de Starbucks heeft koffie dus zo’n groot probleem is het ook weer niet. Kira is een singer-songwriter, is al op TV geweest met De Beste Singer Songwriter, heeft de halve wereld al gezien tijdens haar tour, komt binnenkort op TV voor The Voice of Holland en elke keer als ze zingt word ik stiekem een beetje verliefd op haar.

Ik vraag Kira eerst hoe haar muzikale pad ooit is begonnen: ‘’Ik wilde nooit muziek maken, ik ben best wel een gevalletje ADHD, ik speelde graag buiten en klom in bomen. Uiteindelijk dwong mijn opa mij om gitaar te leren, zodat ik op vakantie wat leuks kon doen bij het kampvuur. Eigenlijk ben ik na die vier akkoorden nooit meer gestopt met spelen. Op m’n zeventiende werd mijn hart gebroken, daar heb ik toen een nummer over geschreven en dat beviel zo goed dat ik daar eigenlijk ook nooit mee opgehouden ben.’’

Kira timmert inmiddels al een tijd lang aan de weg en heeft dus ook al bizar veel optredens gehad: ‘’Een van mijn favoriete optredens was het eerste optreden in Amerika. Het was in een VIP-tent voor allemaal veteranen en ander millitair personeel. Dat was ontzettend mooi om te doen, ik heb alleen die avond wel heel erg veel gedronken.’’

In haar jaren als artiest heeft ze natuurlijk ook genoeg BN’ers ontmoet, zo is ze lovend over Nielson en Miss Montreal en heeft ze nog een anekdote over de zanger van Raccoon: ‘’Op het Bevrijdingsfestival in Zwolle stapte hij ineens uit een Dixie, ik raakte een beetje in paniek en gilde ‘’Oh my god, mag ik met je op de foto?’’ waarop hij reageerde met ‘’Nou liever niet hier, vind je dat erg?’’ Over het algemeen vallen de meeste muzikanten haar overigens mee, de arrogantie die verwacht wordt bij veel artiesten zien we volgens Kira niet vaak terug als je ze één op één spreekt. ‘’Alhoewel ik zelf wel eens arrogant ben, maar dat is dan meer omdat ik mijzelf geen houding weet te geven.’’ geeft ze nog wel toe. In onze mooie provincie wordt ze overigens vaak herkend, maar de raarste fan-ervaring was in Rotterdam, toen ze meedeed aan De Beste Singer-songwriter: ‘’Ik stond op een metrostation, ik had het gevoel dat iemand mij volgde, ik draaide mij om en toen begon diegene heel hard te gillen. Of die ene keer dat een aantal mensen mij de hele avond volgden, kroeg in en kroeg uit.’’

Zonder na te denken antwoordt ze op de vraag ‘Met welke artiest zou je het liefste samenwerken?’ Anne Murray: ‘’Ze doet iets met me, ik herken mijzelf in haar en ik vind haar geweldig.’’ uiteraard zou ze ook graag met Jason Mraz samenwerken, een artiest van wie de songtekst You can always come home op haar schouder getattoeërd staat: ‘’Dat nummer gaat over de band met zijn moeder, en ik heb ook een hele sterke band met mijn moeder.’’ Jason Mraz is ook een van haar inspiratiebronnen. ‘’Door hem ben ik gaan schrijven, want zo wilde ik ook worden.’’ zegt ze daarover. Nu is ze gelukkig ook al hard op weg, dit jaar nog tourde ze met de winnaar van de Duitse Voice, Nick Howard, door Duitsland. ‘’Ik zou liever willen doorbreken in Duitsland dan in Nederland.’’ zegt ze over deze ervaring. ‘’Duitsers lijken wel meer fan van muziek te zijn, ik had nog maar twee nummers geschreven en vijf covers en ze wilden al met me op de foto. Ze vinden het heel fijn om dicht bij de artiesten te kunnen zijn.’’

Verder heeft Kira haar status van bekendheid vaak genoeg gebruikt om dingen voor elkaar te krijgen ‘’Op festivals kan ik dan bijvoorbeeld supermakkelijk bij de artiesten-WC’s komen.’’ Helaas gaat het ook wel eens mis: ‘’Na de eerste liveshow van De Beste Singer Songwriter gingen we uit in Amsterdam, maar alles was dicht fp besloten. Ik heb toen tegen een beveiliger lopen roepen: ‘’Weet je wel wie ik ben? Ik was vanavond op tv!’’ maar het mocht niet baten.’’

Ondanks haar relatieve celebrity status heeft ze een vrijwel niet-bestaand liefdesleven: ‘’Ik denk dat het komt omdat ik vaak onderweg ben, daar kunnen veel mensen niet zo goed tegen. Stel dat ik een relatie hebt met Lil’ Kleine (we lachen beide), die de hele tijd weg is en omringd door fans, dan zou ik ook jaloers worden.’’ ze neemt nog een slok koffie. ‘’Soms drink en zoen ik wel teveel, ik ben ook maar een mens. Ik heb dan misschien een minder leuk liefdesleven, maar mijn nachtleven is top.’’

Dat nachtleven had Kira gehouden, zelfs al was ze geen muzikante geworden. ‘’Als ik geen muzikante was geweest, dan had ik een eigen kroeg gehad. Om het karige artiestensalaris aan te vullen werkt ze dan ook in een kroeg in Winschoten, de Pastorie. ‘’Nu, rond de Voice, komen er heel veel mensen naar de Pastorie omdat ze denken dat ik ga zingen.’’ over haar droomcafé zegt ze het volgende: ‘’Overdag zou het een hipsterig koffietentje zijn, maar ’s avonds zou het een muziekpodium zijn waar onbekend en bekend talent zouden kunnen optreden.’’ Iets anders in de kunst had ze dus niet gedaan, ze heeft in het verleden een theateropleiding gedaan, maar ze hoeft niet per se naar zichzelf te kijken. Alhoewel ze voor de hoofdrol in Hairspray een uitzondering zou maken: ‘’Dan kan ik lekker veel eten.’’

Uiteindelijk wordt het dan toch tijd om de olifant in de kamer te benoemen, haar deelname aan de Voice. ‘’Ik mag niks vertelen over de uitkomst.’’ zegt ze lachend. ‘’maar het was een van de leukste ervaringen van mijn leven. Ik heb muzikanten het elkaar nog nooit zo erg zien gunnen.’’ De vraag of ze de Voice leuker vond dan De Beste Singer-songwriter vindt ze moeilijk. ‘’Aan DBSSW heb ik veel gehad, maar de Voice is meer show. DBSSW voelde ook meer als een schoolklasje, je zit wel met elkaar opgescheept, maar je hebt niet per se een vriendschappelijke band, terwijl ik nu al heel veel vrienden heb overgehouden aan de Voice.’’ Het leukste aan DBSSW was volgens Kira toch wel de masterclass van Henny Vrienten, de zanger van Doe Maar. ‘’Hij is al stokoud en hij had de griep, maar toch kwam hij opdagen. Het leek een beetje een lief oud opaatje, zo met z’n broodjes. Natuurlijk was het ook wel fijn dat hij mijn nummer heel goed vond.’’

Natuurlijk kunnen we binnenkort Kira bewonderen bij de Voice, maar rond januari komt haar nieuwe single uit. Daarna neemt ze een album op en gaat ze weer touren in de V.S., Mocht je niet tot zo lang kunnen wachten, je kunt haar altijd achter de bar van de Pastorie vinden, waar ze stiekem muziek naar binnen smokkelt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.