Actueel

The Summer of Love

Jaren geleden, een abraham geleden zeg maar, was er een zomer, een festival van vrije geesten en vrije mensen in een wereld van decennia terug. Het was de Summer of Love. Deze zomer heeft vijftig jaar geleden zijn hoogtepunt gekend. Een tijd waarin wij niet meer kunnen leven maar nog wel op terug kunnen blikken middels oude verhalen en kennisgevingen. 


Het was niet de zomer van 1967 waar de Summer of Love begon. Het was op 14 januari in San Francisco op het festival Human Be In dat de Summer of Love zijn levenslicht zag. Michael Bowen was de bedenker van het project. Drie maanden eerder had hij op 10 juni 1966 al een protest gehouden tegen het criminaliseren van LSD. Nu wilde hij het groter aanpakken en wilde hij de jeugd bij elkaar brengen. Namelijk de hardliners die de confrontatie zochten via geweld en de hippies te verenigen in een groot verbond. Timothy Leary, een professor van de universiteit deed onderzoek naar LSD. Zelf gebruikte hij dit ook en deelde dit met zijn studenten. Hij werd gevraagd om zijn mening te laten schijnen over of het grote drugsgebruik van de jeugd gevaarlijk was. Hij sprak: ‘Mijnheer, de auto is gevaarlijk als je hem verkeerd gebruikt, alleen menselijke stompzinnigheid is een gevaar voor mensen.’ Ook Leary was aanwezig op Human Be In en sprak hier zijn legendarische woorden: ‘Turn on, tune in, drop out‘.   
 
Er werd gratis LSD uitgegeven, er was gratis voedsel van de Diggers en de Hells Angels waren aanwezig als bewaking voor de geluidsapparatuur. Een gratis festival is daar indertijd ontstaan met mensen die zochten naar een verruiming van hun bewustzijn. De media waren opgetrommeld en verbaasden zich over wat daar gebeurde. Men schreef in de kranten dat hier een nieuwe beweging groeide. Een nieuwe dimensie van vrede met de realiteit van liefde en een nest voor alle mensen. De aandacht groeide en in de lente nodigde ze de jeugd van Amerika uit om zelf de magische gevoelens te voelen. Er kwam een lied uit met:If you going to San Francisco be sure to wear some flowers in your hair. Dat deden ze in groten getale. De jeugd had vakantie en kwam met duim of Volkswagenbusjes richting Hashbury zoals het in de volksmond werd genoemd. Ze kwamen zich laven aan de drugs en de vrije geesten. Maar ze kwamen onvoorbereid. Er kwamen zoveel mensen dat de gratis spullen en gratis gezondheidszorg onder te hoge druk kwamen te liggen. Onbezonnen pubers, meelopers, mensen die niet de hippiegedachte ondersteunden maar puur kwamen profiteren. 6 oktober werd de dood van de hippiegeneratie getoond door de Diggers. Ze marcheerden met een doodskist door de straat waarop stond ‘The Summer of Love’.  
 
We zullen vele terugblikken zien binnenkort en veel oude hippiehitjes die hun jubileum zullen vieren. Maar de echte Summer of Love en het sociale experiment was maar voor even. Voordat mainstream jeugd op de bonnefooi de beest kwam uithangen in Hashbury en zo problemen mee nam. 
 
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.