Cultuur

Dineren met hipsters: Elke vrijdag gezond, vegetarisch en goedkoop eten in de Gym 

Mensa’s, die zijn toch uitgestorven? Waar onze ouders nog naar de mensa gingen als ze goedkoop ergens wilden eten, gaan studenten tegenwoordig naar de pastafabriek als ze ergens goedkoop een vorkje willen prikken. Toch zit er sinds een jaar weer een mensa-achtige plek in Groningen: vijf studenten zijn samen een volkskeuken gestart in de Gym. Elke vrijdag koken ze er voor 3,50 euro een vegetarische maaltijd. De Studentenkrant nam er een kijkje.

Kruimels in bed, zoals de studenten hun project genoemd hebben, is gevestigd in Bed, de koffiebar die bij de Gym hoort. Elke vrijdag koken Lisa Havinga, Jesse Havinga, Tjesse Riemersma, Robin Kramer en Matthijs Snijder voor ongeveer 70 mensen in de kleine keuken. Elke week wat anders, en altijd vegetarisch. De locatie is bijzonder: er zijn enkele lange tafels, waar je makkelijk naast wildvreemden kunt gaan zitten, maar er staan ook hoogslapers. Je kunt dus letterlijk in bed eten.

Het idee om een volkskeuken te organiseren, bestond al langer, vertelt Jesse. ‘Dat we dit hebben kunnen opstarten, komt vooral doordat de Gym zo openstaat voor dit soort initiatieven. Als we het zelf hadden moeten doen, dan hadden we het nooit gered.’ De initiatiefnemers wilden iets beginnen waar je goedkoop kon eten, maar waar mensen elkaar ook konden ontmoeten en waar de sfeer goed is. Daarnaast is het ook duurzamer om voor veel mensen tegelijk te koken: ‘We hebben dealtjes met verschillende marktmannen. We kunnen bijvoorbeeld goedkoop restjes overnemen, die anders weggegooid zouden worden,’ vertelt Tjesse. ‘Daarmee hebben we niet een soort grote idealistische beweging of zo, het is meer een soort huis-, tuin- en keukenidealisme.’

Juist omdat het bij Kruimels in bed niet alleen om goedkoop eten gaat maar om een groter geheel is de sfeer bijzonder. Aan de lange tafels blijven mensen na het eten zitten om spelletjes te spelen. De mensen die bij kruimels komen eten, zijn misschien nog het best te omschrijven als hipsters. Er komen voornamelijk kunstacademiestudenten, filosofiestudenten en muzikanten. ‘Als je alleen maar goedkoop wilt eten, moet je hier ook niet komen,’ zegt Jesse stellig. ‘Dan kun je beter naar de pastafabriek gaan. Maar we merken vaak dat als mensen hier één keer zijn geweest, dat ze terugkomen. En mensen die hier in hun eentje heengaan op vrijdag omdat ze weten dat het toch wel altijd gezellig is.’

Na een jaar is het gelukkig voor de koks nog altijd leuk om te koken. Doordat ze bij de Gym de kans kregen om gratis te koken, hebben ze ondertussen ook een aantal cateringklussen gekregen, en zijn ze zelfs bezig een eigen kookboek uit te brengen. Helaas moet de Gym ermee stoppen omdat de huur te hoog wordt: ‘De keuken begint een beetje in elkaar te zakken,’ vertelt Jesse, ‘en we hebben ondertussen nog maar zes gaspitjes over.’ Tot deze zomer zullen ze echter nog steeds elke vrijdag in het pand koken. Daarna zullen ze op zoek moeten naar een ander pand, het liefst in de binnenstad. ‘Het liefst zouden we dit nog heel lang blijven doen, maar het moet wel leuk blijven.’

Ook eten bij Kruimels in bed? Elke vrijdag vanaf 18:30 wordt er een vegetarische maaltijd geserveerd. Een hoofdgerecht is 3,50 en soep met een hoofdgerecht is 5,00€. Deze vrijdag zal helaas de laatste keer zijn, dus wil je er  nog eens kijken? Dan is dit je laatste kans! 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.