Cultuur

Bijzondere hobby: Cosplay

Hobby’s zijn er in alle soorten en maten. Als je een gemiddeld studentenmeisje vraagt wat haar hobby’s zijn, zegt ze iets in de trant van “met vriendinnetjes afspreken en stappen”. Jongens daarentegen zeggen vaak meer iets in de richting van “bier zuipen en gamen”. Nu moeten we natuurlijk niet alle Groningse studenten over één kam scheren, en dat is ook helemaal niet nodig. Er zijn genoeg studenten in Groningen met hobby’s die totaal niet overeenkomen met het bovenstaande; van zwaardvechten tot LARP’en: studenten zijn er met de meest uitlopende hobby’s. Zoals Marc, Nynke, Daphne en Rosanne, die doen aan cosplay en alles wat hiermee te maken heeft. Cosplay is een afkorting voor “costume play”. Aangezien dit ons een interessant fenomeen lijkt, interviewde de Groninger Studentenkrant ze hierover.

Cosplay is je verkleden als een bepaald fictioneel karakter, vaak afkomstig uit strips, films en videospellen, en dit karakter naspelen. Als je in een kostuum zit, speel je ook het karakter. Op conventies reageren mensen ook op jouw acties, en wordt het een grotere vorm van spelen. Rosanne legt uit dat Cosplay een combinatie van allemaal verschillende onderdelen is, zoals het bedenken en tekenen van een kostuum, maar ook het schilderen, dragen en maken van een kostuum. “Alle hobby’s die ik al leuk vond, komen samen in cosplay en dat maakt het geweldig.”

Kostuums zijn van belang met cosplay, aangezien je hierdoor echt een karakter wordt en je waardering krijgt door een mooi kostuum te dragen. Kostuums kunnen worden gekocht of zelf worden gemaakt; een kostuum maken kan makkelijk twee maanden duren, en soms zelfs nog langer. Vaak wordt niet altijd één personage gespeelt, maar hebben mensen verschillende kostuums.

Personages, en daarmee de kostuums, worden gekozen op basis van het karakter van het personage. Dit karakter kan overeenkomen of juist heel erg afwijken van de persoon die het karakter naspeelt. Daphne: “Ik speel Sasha Blouse uit Attack on Titan, omdat ze ongeveer dezelfde persoonlijkheid heeft als ik, en ze lijkt op mij.” Marc daarentegen speelt juist iemand die heel erg afwijkt van zijn eigen persoonlijkheid, namelijk Gilgamesh uit de Fate series. Dit personage is, zoals Marc het karakter omschrijft, “een charismatische klootzak”.

Bij Cosplay komen ook conventies kijken waar je samenkomt met andere mensen die verkleed zijn als een bepaald karakter. Conventies zijn gericht op verschillende onderwerpen, zoals comics & films, anime of fantasy. Er worden workshops, lezingen, quizzen en concerten gegeven, en er is vaak een gameroom waar je mee kan doen aan toernooitjes. Nynke: “Als je verkleed bent als een personage uit dezelfde serie, wordt je bijna gelijk vrienden. Mensen respecteren en waarderen elkaar echt tijdens de conventies. Veel mensen willen met je op de foto en je praat de hele conventie lang met allemaal mensen over de kostuums, de personages en alles wat op de conventie te zien en doen is.” Tijdens een conventie dompel je je helemaal onder in de subcultuur: je verblijft vaak op een camping of in een hotel en bent een heel weekend met cosplay bezig.

Er hangt echterook een bepaald stigma rondom cosplay, namelijk dat het “nerds” zijn en dat het “kinderachtig” is. Dit geldt voornamelijk voor anime en de kostuums die hierbij horen, aangezien dit erg vaak kleurrijke kostuums zijn en anime getekend zijn, en dus als kinderlijk worden beschouwd. De verhalen zijn echter verre van kinderlijk, en zijn gericht op volwassenen. Echter is een groot deel van de kostuums hedendaags wel geaccepteerd, zoals Harry Potter-, Star Wars- of Disneygerelateerde kostuums.

De media helpt dit stigma in stand te houden, door een bepaald soort mensen te interviewen. “Juist de vreemde types worden geïnterviewd, en dit komt dan op internet terecht”, zegt Daphne. Marc: “Die gekke filmpjes worden juist veel bekeken. Mijn ouders zien dit ook, en vragen dan of ik ook met dat soort mensen omga.” Marc is dan ook later begonnen met zich daadwerkelijk verkleden, en ging lang mee naar de conventies in zijn dagelijkse kleding. Dit kwam voornamelijk omdat zijn zus zich erg negatief uitliet over cosplay, door de stereotype ideeën die erover bestonden.

Mensen reageren gelukkig over het algemeen positief als ze mensen in cosplay kostuums tegenkomen. “Vaak vinden mensen het wel leuk als ze je zien, maar ze vinden het vaak wel bijzonder. Het is eigenlijk een wat minder geaccepteerde vorm van carnaval,” zegt Rosanne. Ze voegt toe: “Onbekend maakt onbemind.” Nynke: “In de trein krijg je soms wel gekke blikken, maar als je eenmaal op de conventie bent, beschouwt iedereen je weer als normaal. Ik kan me ook wel een beetje voorstellen dat buitenstaanders het apart vinden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.