Opinie & Debat

Recensie: Verboden fietsen te plaatsen

De straten hangen er vol mee: bordjes voor ramen waaruit, al dan niet in vriendelijke bewoordingen, blijkt dat het niet is toegestaan om fietsen te plaatsen voor het desbetreffende huis. Het zijn uiteraard de bewoners zelf die deze bordjes hebben gefabriceerd en opgehangen. Afgeschrikt door dit “verbod” loop ik meestal door om verder te zoeken naar een parkeerplaats voor mijn fiets. Toch is er soms een enkele durfal die zijn of haar fiets wel pontificaal tegen zo’n huis of hekje neerzet. Ik besloot op onderzoek uit te gaan. Wie staat eigenlijk in zijn recht: de geïrriteerde huiseigenaar of de brutale fietser?

Ik belde met de Rechtswinkel Groningen en legde de kwestie voor. De dienstdoende rechtenstudent had enkele minuten nodig om mij antwoord te kunnen geven, en dat was een bevredigend antwoord. Volgens hem mogen huiseigenaren gerust allerlei bordjes ophangen, maar deze hoeven niet nagevolgd te worden. Fietsers mogen hun rijwiel namelijk best op de openbare stoep parkeren, op twee voorwaarden: de fiets mag het huis niet beschadigen, en de doorgang mag niet geblokkeerd worden. Klinkt redelijk. Ten slotte adviseert de Rechtswinkel mij om, als er andere parkeerplekken zijn, mijn fiets dan vooral daar te parkeren en niet voor of tegen een woning.

Het Juridisch Loket vertelde mij iets soortgelijks. Een particulier is vrij om een bordje op te hangen, maar fietsers hoeven zich daar zeker niet aan te houden. Maar als iemand overlast ondervindt van geparkeerde fietsen kan hij naar de gemeente stappen. In overleg kan er dan geregeld worden dat er op die bewuste plek geen fietsen meer gestald mogen worden.

Je kunt je fiets dus gerust parkeren voor een huis waar een “verboden fietsen te plaatsen”-bordje hangt. Het ophangen van deze bordjes is dus volstrekt nutteloos. Hou er echter wel rekening mee dat als je de bewoners zo weet te irriteren met jouw fiets, zij via de gemeente wel een officieel verbod kunnen regelen. Maar laten we ervan uitgaan dat zulke zure mensen niet bestaan.

(1 vinger)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.