Opinie & Debat

Recensie: Fietsroute Zernike

Dagelijks fietsen bijna 13.000 studenten deze beruchte fietstocht. Weet je wel, die ene fietstocht naar het noorden van Groningen, die ’s winters extra kut is. Ook als je brak bent, kun je de wind en de grote hoeveelheid verkeer gewoonweg niet gebruiken. Waarom pak je dan niet de bus? Ten eerste moet je altijd even wachten op de bus. Ten tweede is het namelijk net te dichtbij om met de bus te gaan, maar net iets te ver weg voor de fiets. Dus dan maar fietsen.

’s Ochtends vroeg spring je op de fiets, klaar om helemaal naar het buitenland toe te gaan. Voor Groningse begrippen is Zernike veel te ver en die vijftien minuten worden altijd verkeerd ingeschat. Ergens halverwege deze monstertocht kom je dan blijkbaar uit op de ‘slimme route’. Herkenbaar aan de pijltjes op en langs de weg, met een icoontje van een fietsend mannetje met een rugtas.

Deze ‘slimme route’ is een initiatief van de Gemeente Groningen en het ministerie voor infrastructuur en milieu. Het is in 2013 opgezet om fietsers via alternatieve routes naar Zernike te leiden. Er ontstonden als het gevolg van de grote hoeveelheid fietsers veel files in de ochtend. Hierdoor waren er vaak onveilige situaties en dit moet voorkomen worden door middel van de ‘slimme route’.

Prachtig, prachtig. Deze ‘slimme route’. Maar wat vinden de bewoners van Selwerd en Paddepoel hiervan? Meerdere keren heb ik oude mensjes minutenlang zien wachten om te kunnen oversteken, omdat er zo gestoord dikke stroom is aan fietsers die nooit ophoudt en zij zich hier niet tussen durven te begeven.

Iets dat ook zeer onpraktisch is, is het feit dat het fietspad eigenlijk nèt iets te smal is. Er passen precies drie fietsers naast elkaar. Maar aangezien deze tocht zo monsterlijk ver is, fietst de gemiddelde student deze route liever samen met iemand. Heen en terug. Juist met deze route is er sprake van onveilige situaties.

Je zult het maar net slecht treffen en achter Jut en Jul aanfietsen, die totaal geen drang voelen om door te fietsen, terwijl jij graag op tijd bij je tentamen wil zijn. Er is in principe geen mogelijkheid om in te halen, behalve als je je leven waagt en je jezelf ertussen gooit. Ook de gemiddelde ‘sportfiets-stadjer’ vindt dit een probleem. Al vloekend in het Gronings fietsen ze dan door het gras om van dat geklungel af te zijn.

Buiten dit alles zal het vast een prima oplossing zijn voor de gemeente en veiligheid. Toch wil ik hiermee het idee opperen om een viaduct aan te maken voor alle oude mensen in Selwerd die hun hond in de ochtend willen uitlaten. Of zijn ze al aan het protesteren? To be continued…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.